Decizie oficială: NATO va înființa două centre de comandă și control în România

0 439

Două centre de comandă și control ale NATO vor fi înființate în România și vor deveni operaționale în 2016, au decis, joi, miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței, potrivit Mediafax.

La reuniunea miniștrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaților din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania – a unor Unități pentru Integrarea Forțelor NATO, acestea fiind structuri multinaționale de comandă și control ale Alianței Nord-Atlantice, care vor ”asigura o prezență vizibilă și continuă a NATO pe teritoriul aliaților estici“.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est care va funcționa ca un centru de comandă-control în situația dislocării de forțe pe flancul estic al NATO.

”După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO și UE. Aceste structuri multinaționale NATO de comandă și control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezențe vizibile și persistente a NATO pe teritoriul țărilor aliate. Aceste unități vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forțele naționale și cele NATO, asigurând elementul de comandă și control în situații în care noua forță de reacție a Alianței, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată”, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

El a precizat că în cadrul discuțiilor ministeriale s-a stabilit și aplicarea măsurilor necesare pentru operaționalizarea Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat – ”Vârful de lance” – prezentată joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Aceasta va fi constituită dintr-o brigadă de forțe terestre, având în compunere până la cinci batalioane de manevră, cu o viteză de reacție de la două la trei zile în cazul unui conflict.

Pentru anul 2015 se va testa o soluție interimară a programului, cu contribuții din partea Germaniei, Olandei și Norvegiei.

Cele două centre din România vor fi implementate pe parcursul anului 2015 și vor fi puse la dispoziția Alianței Nord-Atlantice începând cu anul 2016. Aici vor lucra atât personal român cât și militari din statele membre NATO.

Printre statele membre vehiculate că vor trimite militari în România se numără Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.

Marea Britanie va juca un rol de conducere în Forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia, a anunţat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, citat de BBC News online.

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua Forţă de reacţie rapidă, a precizat Fallon.

„Credibilitatea NATO în contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare ţară. Cuvintele dure trebuie susţinute prin acţiuni ferme”, a subliniat Fallon.

Miniştrii Apărării ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi „Vârf de lance”).

sursa: Romania Libera

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php