Monument de o sută de tone, amplasat în Piața Presei: Aripi-lucrare mai înaltă decât Arcul de Triumf

0 513

Lucrările la monumentul „Aripi” sunt aproape gata, iar până la sfârșitul anului va fi demarată și operațiunea de amplasare a „colosului” în Piața Presei Libere din Capitală. Monumentul, constituit din trei aripi din oțel inoxidabil, cântărește 102 tone și are o înălțime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roșie, cu o  înălțime de 6 metri. Prin comparație, Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri. Lucrările de amplasare a monumentului „Aripi” în Piața Presei Libere vor costa un milion de euro. 

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT), instituție subordonată municipalității, va demara până la sfârșitul acestui an procesul de amplasare în Piața Presei Libere a lucrării de artă plastică „Aripi”.

„Execuția lucrării se apropie de final. Dorim ca până la sfârșitul acestui an să începem și lucrările de amplasare”, a precizat pentru B365.ro, Traian Negrei, directorul Administrației Monumentelor.

„Aripi – Monumentul luptei anticomuniste” constă din trei aripi din oțel inoxidabil, care sunt construite separat, pentru ca la final ele să fie îmbinate prin intermediul unor şuruburi foarte mari. Monumentul are o greutate de 102 tone și o înălțime de 24 de metri. Lucrarea va fi așezată pe un soclu acoperit cu plăci de granit roșu, cu o înălțime de șase metri. Accesul către monument se va face printr-o alee de 6 metri lățime îmbrăcată în piatră cubică din granit.

Procesul de amplasare a monumentului în fața Casei Presei este unul foarte complex și se estimează ca va dura aproximativ șase luni. De asemenea, valoarea estimată a contractului pentru realizarea acestor lucrări este de 4,64 milioane lei (aprox. 1 milion euro).

„În costul lucrărilor este inclus transportul special al pieselor, dezafectarea vechiului soclu, degajarea unor mase imense de beton, constituirea platformei de prindere a monumentului și amplasarea efectivă a pieselor monumentului cu macarele speciale, de 200 de tone fiecare”, a explicat Traian Negrei.

Numai pentru scoaterea pieselor monumentului din curtea SC Electromecanica Ploiesti SA (unde a fost realizată lucrarea) este necesară amenajarea unui drum de ieșire și desfacerea /refacerea a zece metri din gardul din plăci de beton al societății. Mai exact, se vor demonta 5 tronsoane de gard, fiecare tronson fiind format din 6 plăci de beton.

Nici drumul până la București nu va fi unul ușor. Potrivit studiului de transport, pe traseu sunt 8 obstacole ce trebuie demontate si apoi remontate dupa trecerea convoiului.

„Din momentul iesirii cu convoiul in drumul public, tot carosabilul va fi ocupat inclusiv cate 1m in afara acestuia si pe fiecare sens. Circulatia va fi complet oprita cu ajutorul escortei de Politie Rutiera.(…) La intersectie cu DN1A se va trece de sensul giratoriu mergand inainte. Pana in sensul giratoriu, un indicator pe partea dreapta se va demonta temporar si resuda dupa trecerea convoiului”, se precizează în studiul de transport elaborat pentru documentația de atribuire a lucrării de amplasare a monumentului în Piața Presei Libere.

Conceptul artistic al Monumentului Luptei Anticomuniste a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluţii organizat în 2004. „Aripile simbolizează eliberarea după comunism. Cred că este cel mai elocvent simbol pentru eliberare, pentru libertate. Cele trei aripi vor porni din plan înclinat, ca şi cum răsar din pământ. Monumentul va fi pus pe un mic postament de bazalt negru, iar dedesubt şi în jur va fi amenajat un tumul (n.r. o movilă artificială de pământ acoperită cu iarbă)”, a explicat artistul Mihai Buculei, pentru B365.ro.

Procesul de execuție a lucrării artistice în fosta fabrică de rachete de la Ploiești a durat peste trei ani.

sursa: B365

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php