FOTO. Lecţie de istorie adevărată la Fortul 13 Jilava. Zeci de elevi şi studenţi au vorbit cu deţinuţii politici.
Peste 150 de persoane au participat anul acesta la pelerinajul memorial dedicat lotului eroilor paraşutaţi de aviaţia SUA în România comunistă, pelerinaj desfăşurat la Fortul 13 Jilava, locul execuţiei celor 13 luptători, la iniţiativa Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu şi Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti. Majoritatea participanţilor au fost elevi de gimnaziu, liceu şi studenţi.
Pe o vreme deosebit de rece, pelerinii au beneficiat de ghidajul profesionist al d-lui Cristian Micu, şeful Departamentului Relaţii Publice al Penitenciarului Jilava, instituţie care se ocupă cu paza şi întreţinerea acestui monument istoric de interes naţional.
De asemenea, tinerii au putut asculta relatările unor foşti deţinuţi politici care au suferit între 1948 şi 1964 în închisoarea Jilava. Este vorba de octogenarii Gheorghe Nichifor – arestat în 1948 în cadrul unui lot de elevi de liceu care constituiseră o organizaţie de rezistenţă, şi respectiv dl Petre Vişan din Alexandria, condamnat în aceeaşi perioadă pentru activitate clandestină în Frăţiile de Cruce.
Mărturiile cutremurătoare ale celor doi protagonişti ai gulagului românesc au fost completate de imaginile terifiante ale spaţiilor în care şi-au stins viaţa şi tinereţea mii de oponenţi ai regimului totalitar comunist.
Au fost vizitate infirmeria – locul de detenţie al Monseniorului Vladimir Ghika, ţarcurile de plimbare a deţinuţilor, secţiile 1 şi 2, celula condamnaţilor la moarte, Reduitul, cu celulele „negre” (de pedeapsă), Casimca – cutremurător spaţii destinat exterminării unor deţinuţi indezirabili, turela (acoperişul Reduitului), celulele din „Cornul Caprei”) ş.a..
În final, într-una din celulele Reduitului, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor 13 eroi anticomunişti paraşutaţi de aviaţia SUA şi susţinători ai acestora. Au fost prezenţi reprezentanţii familiei eroului executat Ion Samoilă.Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, s-a adresat asistenţei, făcând un scurt istoric al epopeei acesto tineri care au reuşit să fugă din România comunistă cu intenţia de a ajunge în Occident pentru a se pune sub comanda acelor forţe politico-militare care încercau o ultimă soluţie pentru eliberarea naţiunilor captive din estul Europei. Au înțeles să se întoarcă în țară în misiuni cu grad maxim de risc, pentru a contribui la încurajarea rezistenței naționale și pentru a sprijini structurile occidentale din punct de vedere informativ, în speranța începerii unei noi conflagrații între blocul vestic și URSS. Unii din ei au reușit să acționeze chiar 2 ani, constituind un coșmar pentru diviziile de Securitate care îi căutau, regimul comunist fiind avizat dinaintea parașutărilor de agenții KGB infiltrați în serviciile secrete amerciane de rețeaua trădătorului Kim Philby. Prinși și judecați într-o mascaradă de proces în octombrie 1953, ei au fost executați laînchisoarea Jilava, la 31 octombrie 1953, împreună cu o parte din susținătorii lor locali. Pe lângă cei 13 executați, alte sute de persoane au fost condmanate la ani grei de închisoare pentru că se constituiseră în rețele de sprijin ale activității acestor mesageri ai Libertății.
S-a dat citire mesajului domanei Ileana Samoilă, sora eroului paraşutist Ion Samoilă, ea însăşi deţinută politic pentru vina de a-şi adăpostit şi ajutat fratele. În vârstă de 88 de ani şi bolnavă, ea nu a putut fi prezentă la această manifestare la care au venit totuşi ceilalţi membri ai familiei-martir Samoilă.Fundaţia Ion Ion Gavrilă Ogoranu doreşte să mulţumească pe această cale Asociaţiei Prezent (d-na Cezarina Condurache) şi Asociaţiei Argument pentru România (d-ra Irina Tomescu, d-l Sorin Andreiana şi d-l Dan Filimon) pentru contribuţia adusă la organizarea acestui pelerinaj, în special prin antrenarea unui mare număr de elevi şi studenţi interesaţi să cunoască trecutul recent al României.
Sursa: Ogoranu.ro