Nouă miniştri în frunte cu Abramburica, anchetaţi pentru corupţie

0 500

DNA a cere permisiunea să demareze cercetarea penală în dosarul „Microsoft-licenţe pentru şcoli”

Scandalul Microsoft-licenţe pentru şcoli devine cel mai amplu proces de corupţie la nivel înalt instrumentat de DNA. Vineri, procurorii anticorupţie au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale pentru nu mai puţin de nouă miniştri ai Educaţiei şi Comunicaţiilor din guverne succesive de la Năstase la Ponta, via Boc-Ungureanu. În afară Parlamentul României, procurorii au fost nevoiţi să ceară permisiunea inclusiv a Legislativului European şi Preşedinţiei pentru a începe cercetarea penală, unii dintre foştii demnitari fiind oploşiţi acum pe la Bruxelles sau Cotroceni.

Concret DNA a solicitat permisiunea Senatului, Camerei Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli, după cum urmează: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Atanasiu şi Mihai Tănăsescu.

Lotul Microsoft este alcătuit din şi acuzat de:

Ecaterina Andronescu – senator al României – pentru mită

Ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012, Andronescu este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.

Valerian Vreme – deputat – pentru abuz

 

În prezent deputat, fost ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 ministru, Vreme este acuzat de abuz în serviciu în perioada în care avea calitatea de ministru.

Şerban Mihăilescu – senator – pentru trafic de influenţă

În prezent senator, fost ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, Mihăilescu este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani în perioada în care avea calitatea de ministru.

Dan Nica – europarlamentar – mită cu de toate

În prezent membru al Parlamentului European, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, Nica este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani De asemenea mai sunt cercetaţi Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, Gabiel Sandu ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012, Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005 şi Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004.

Fujitsu Siemens şi Siveco, marii contribuitori

Toţi foştii demnitari sunt acuzaţi că au luat direct şpagă sau au fost complici pentru a umfla contractle pentru licenţele informatice în şcoli. În topul beneficiarilor conduc, conform comunictului DNA Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Gabriel Sandu şi Mihai Tănăsescu.

Ecaterina Andronescu: ar fi pretins şi primit în perioada 2001 -2009 de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Dan Nica: ar fi pretins şi primit în perioada aprilie – noiembrie 2004 o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

Gabriel Sandu: Ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Mihai Tănăsescu: Ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Astfel, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor în România – alte capitaluri – sectorul nebancar”. Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer.

Şerban Mihăilescu: Ar fi pretins şi primit în perioada aprilie – noiembrie 2004 o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

sursa: Puterea

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php