INVAZIA rusă în Ucraina, CONTINUĂ

0 787

O coloană militară, de 7 km lungime, formată din vehicule blindate rusești, se îndreaptă spre Lugansk

convoi militar

Convoiul militar care se întinde pe 7 km, a fost filmat între localitățile Krasnodon-Molodogvardeysk, din Ucraina, în drumul lor spre Lugansk (vezi 00:41). Anterior, au trecut prin acest oraș și alte vehicule militare.

Acest convoi a sosit din Rusia. Să nu-mi spuneți că acest convoi este compus din separatiști pro-ruși (civili voluntari, care luptă împotriva “naziștilor” ucraineni).

Clar, tehnica militară este nou-nouță, iar echipajele acestora sunt formate din profesioniști.

Armata ucraineană este în derută din cauza întăririlor trimise de Rusia

Dupa ce au fost pe punctul de a castiga confruntarile cu separatistii prorusi, fortele Kievului par sa se afle in deruta in estul Ucrainei, situatie care se explica prin intaririle trimise de Rusia rebelilor, dar si prin greselile armatei, relateaza Mediafax.

“Nimeni nu intentioneaza sa abandoneze regiunea Donbas, nu se va intampla aceasta”, a asigurat, sub acoperirea anonimatului, un oficial ucrainean. Cu toatea acestea, in partea de sud a regiunii, de la Donetk spre Marea Azov, echipamentul militar abandonat este singurul semn al prezentei fortelor ucrainene in zona. Asediul asupra orasului Donetk, aflata in atentia tuturor in urma cu zece zile, a devenit o amintire. In nord, in regiunea Lugansk, confruntari intense au loc in continuare, dar anuntul Kievului cu privire la retragerea din pozitiile detinute la aeroport pare sa contureze un scenariu asemanator.

Konrad Muzyka, expert in fostul spatiu sovietic in cadrul centrului britanic de analiza Jane’s Defence, considera ca “desfasurarea trupelor venite din Rusia a schimbat situatia” dupa succesul inregistrat de fortele ucrainene pana la jumatatea lunii august. Tancurile au avut un rol-cheie in aceasta evolutie.
Moscova neaga insa orice interventie directa in criza din estul Ucrainei. Soldatii si blindatele observate in zona nu au niciun semn distinctiv. Numerosi combatanti rusi afirma ca sunt “voluntari” si ca au confiscat echipamentele militare de la ucraineni.

“Statul Major ucrainean a trimis armata pentru o operatiune antiterorista fara sa-si puna intrebari in legatura cu problemele de logistica ridicate de folosirea tancurilor si a artileriei”, a acuzat un expert militar occidental aflat in Ucraina. Trupele ucrainene s-au “trezit izolate, fara munitii si fara combustibil”, a adaugat expertul. In schimb, separatistii “s-au descurcat mult mai bine” cu “micile unitati de artilerie cu care lanseaza atacurile asupra trupelor ucrainene si se retrag” inainte de riposta fortelor Kievului.

Printre alte greseli, Kievul si-a “dispersat fortele” si, prin bombardarea pozitiilor detinute de separatisti la Donetk si Lugansk, a provocat victime in randul civililor, atragandu-si “furia populatiei” din zona.Trimiterea de catre Moscova a unor avioane in sprijinul separatistilor din est este imposibila, iar o astfel de participare ar trada interventia directa a Rusiei in criza din Ucraina. La 26 mai, dupa trei ore de bombardamente ale avioanelor ucrainene de vanatoare, fortele ucrainene au preluat controlul asupra aeroportului din Donetk. Fortele Kievului nu au profitat insa de pe urma acestui succes.

“Pentru a sustine trupele aflate in teren, avioanele trebuie sa zboare la joasa altitudine si devin astfel vulnerabile pentru Manpad”, rachetele sol-aer mobile detinute de rebeli, potrivit unui expert occidental. In plus, “pilotii ucraineni au zburat foarte putin in ultimii ani si, in consecinta, sunt tinte usoare”, a adaugat el. Oleksii Melnik, expert militar la centrul de analiza Razumkov, considera ca aviatia ucraineana nu se mai confrunta cu “sistemele antiaeriene detinute de rebeli”, ci cu “sistemele antiaeriene ale Rusiei”.

Pe de alta parte, “Ucraina are rezerve reduse”, explica Oleksii Melnik. El considera ca armata ucraineana poate rezista “unei interventii mascate, cu mici grupuri de voluntari si mici livrari de arme”. In eventualitatea unei “interventii (ruse) reale, este imposibil sa se vorbeasca despre o contraofensiva ucraineana”. In conferintele de presa zilnice, purtatorul de cuvant al armatei, Andrii Lisenko, refuza sa mai raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Un expert occidental considera insa ca insurgentii prorusi “nu se pot intinde fara limita cu liniile logistice”. In plus, cu cat se vor indrepta spre vestul tarii, cu atat nu vor mai avea sustinere in randul populatiei. Prioritatea lor este acum “fara indoiala sa preia controlul asupra orasului Slaviansk”, de unde au fost alungati la inceputul lunii iulie.

“Unii cred ca vor merge pana in Republica Moldova”, la vest, dar “cred ca ofensiva prorusa se va opri cand estul Ucrainei se va afla sub control rus”, spune Konrad Muzyka. Iar in acest caz, sunt posibile doua optiuni: independenta sau alipirea la Rusia. Oficialul ucrainean nu respinge ipoteza ca Moscova doreste “sa formeze un pod terestru spre Crimeea”, pentru a-si asigura accesul la regiunea anexata in martie de Rusia, pana in noiembrie, cand navigatia va fi dificila in stramtoarea Kerci. Oficialul ucrainean spune insa ca obiectivul rusilor este in special “politic” si “vor sa destabilizeze Kievul”. “Putin nu poate pierde. Daca pierde acest razboi, va pierde puterea”, spune el.

sursa: Starea Natiunii

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php