Tortionarul comunist Ioan Ficior trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii

1 435

ion ficior criminal

După 60 de ani, Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă Periprava din Delta Dunării în anii ‘50-‘60, a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, anunţă postul public de televiziune. În cei 5 ani cât Ficior a avut funcţia de conducere, au murit 103 deţinuţi politic.

Ioan Ficior a fost pus sub urmărire penală în octombrie 2013, în urma unui denunţ depus de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Institutul îl acuza de faptul că, în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, în urma căruia au murit 103 persoane.

Ion Ficior (Small)_09181151

Colonelul în rezervă Ioan Iosif Ficior, în vârstă de 85 de ani, este considerat unul dintre cei mai de temuţi comandanţi din fostele închisori şi lagăre comuniste.

La doar 25 de ani, era deja la comanda coloniei de muncă Poarta Albă. A condus şi alte colonii de muncă şi închisori – Periprava, Gheorghieni, Berzeşti, Oneşti, de pe Valea Trotuşului, Văcăreşti şi Spitalul Penitenciar Bucureşti.

Astăzi, el trăieşte într-un bloc de lângă Gara de Nord din Bucureşti. Are o pensie de 5.000 de lei şi mai primeşte 1.500 de lei de la Asociaţia de Proprietari a blocului, unde este preşedinte.

Documentele istorice dovedesc că Ioan Ficior, născut într-o familie de baptişti, şi-a facut autocritica la partid şi şi-a renegat credinţa în Dumnezeu. În anul 2000, Direcţia Generală a Penitenciarelor l-a recomandat pe fostul torţionar pentru a fi consultant la filmul “Binecuvântată fii închisoare”, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu, un film care vorbeşte despre foştii deţinuţi politic din închisorile comuniste.

tortionari

“Chiar dacă nu era prevăzută în mod expres exterminarea deţinuţilor politici, regimul de detenţie instituit prin acte normative menţionate (reducerea raţiilor alimentare, izolarea, regimul de carceră, interzicerea legăturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete), dar şi prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi) conţine premisele exterminării persoanelor deţinute”, se arată într-un comunicat al Parchetului, difuzat în octombrie 2013.

“Faptul că la Periprava era organizat un adevărat lagăr de exterminare este confirmat şi de numărul şi cauzele morţilor deţinuţilor, fiind înregistrate 103 cazuri de deces. Printre cauzele deceselor se numără aşa numitele boli ale mizeriei, precum enterocolită, tuberculoză, afecţiuni ale aparatului digestiv şi excretor, afecţiuni cardiace. Actele săvârşite de inculpat în perioada în care a deţinut funcţia de comandant şi locţiitor de comandant al Coloniei de muncă Periprava întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infracţiuni contra umanităţii, respectiv persecutarea unui grup sau a unei colectivităţi determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional”, au mai explicat procurorii.

În aprilie 2013, IICCMER anunţa că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză.

În luna iulie, Constantin Istrate (88 de ani) a fost al patrulea torţionar pentru care IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. Anterior, IICCMER a mai solicitat procurorilor să îi cerceteze pe torţionarii Alexandru VişinescuIoan Ficior şi Florian Cormoş, iar în cazul lui Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013, institutul a prezentat rezultatul investigaţiilor. Sursa: FrontPress.ro

1 Comment
  1. mihai says

    O sa va surprinda,dar l-am cunoscut pe acest ticalos! am stat de vorba cu el. Ramai cu gura cascata,spune ca si-ar fi facut doar.. datoria fata de tara!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php