Nationalistii spanioli au demonstrat impotriva demolarii unui “monument fascist”
Formaţiunile radicale Falanga Spaniolă şi Alianţa Naţională au organizat un protest împotriva apelurilor la demolarea unui monument dedicat eroului naţionalist Onesimo Redondo, pe motiv că ar fi “fascist”.
“Cucerim viitorul, fără să uităm trecutul” a fost sloganul acţiunii desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute în faţa monumentului de pe dealul Cerro San Cristobal din Valladolid.
Tinerii, mulţi îmbrăcaţi în cămăşi albastre falangiste, au dorit să aducă un tribut eroului Onesimo Redondo şi în acelaşi timp au protestat împotriva cererilor de domolare a monumentului dedicat acestuia, venite din partea formaţiunilor stângiste.
Ulterior a avut loc o conferinţă dedicată acestui subiect într-un hotel din centrul oraşului Valladolid.
Cu câteva zile înaintea acţiunii, monumentul a fost vandalizat cu slogane comuniste şi antifasciste, aşa cum s-a mai întâmplat în tercut.
Onesimo Redondo a fost unul din liderii organizaţiei Acţiunea Hispanică, care avea să fuzioneze cu grupul lui Ramiro Ledesma, Uniunea Ofensivă Naţional-Sindicalistă. Şi această nouă organizaţie s-a contopit până la urmă cu gruparea naţionalistă catolică Falanga Spaniolă, condusă de Jose Antonio Primo de Rivera.
A studiat dreptul în Germania, la Universitatea din Mannheim. Devine un activist naţionalist care considera că cei mai mari duşmani ai Spaniei şi religiei catolice sunt comunismul şi masoneria.
În 1931 a scos ziarul “Libertatea”, unde a publicat mai multe editoriale vehemente împotiva marxismului dar şi împotriva capitalismului burghez.
A susţinut tentativa de lovitură de stat a generalului Sanjurjo şi din această cauză s-a refugiat pentru scurt timp în Portugalia. Se întoarece în ţară, dar este arestat în 1936. Este eliberat de forţele naţionaliste, după izbucnirea Războiului civil din Spania.
Participă activ la Războiului civil dintre anii 1936 şi 1939, care a opus tabăra anarho-comunistă şi cea naţionalistă. Organizează miliţiile patriotice din Valladolid şi ia parte la luptele din munţii Guadarrama. Este ucis în luptă, în urma unei ambuscade, în 24 iulie 1936, la 31 de ani.
După câştigarea războiului de către forţele identitare, Onesimo Redondo este recunoscut ca erou naţional iar Falanga spaniolă a devenit partidul unic de guvernământ din ţară, până la reinstaurarea monarhiei constituţionale, la sfârşitul anilor ’70.
Deşi falangiştii, sau “cămăşile albastre”, au condus Spania câteva decade, după prăbuşirea regimului generalului Franco organizaţia s-a disipat în mai multe grupuleţe marginale, fără o prea mare influenţă politică.
Generalul Franco a condus statul iberic într-o manieră autoritară din 1939 până în 20 noiembrie 1975, când a murit la vârsta de 82 de ani. În toată această perioadă Spania s-a bucurat de stabilitate politică, fapt ce a dus, în opinia nostalgicilor, la creşterea nivelului de trai şi la dezvoltarea industrială a ţării.
Franco a cerut ca după moartea sa să fie reinstaurată monarhia, care fusese abolită încă din 1931, numindu-l succesor pe Juan Carlos de Bourbon. Odată ajuns pe tron acesta a renunţat la regimul autoritar în favoarea democraţiei liberale. Sursa: FrontPress.ro