Despre Cuviosul Paisie Aghioritul
Parintele Paisie Aghioritul – o mare comoara a Greciei
„Monahul care strabatea cerurile”
Cuviosul Paisie Aghioritul – inconjurat de monahi si inchinatori |
Harismele Cuviosului Paisie Aghioritul3
1. Harisma tamaduirilor
2. Harisma scoaterii si a biruirii diavolilor
3. Harisma inainte-vederii (a proorociei)
4. Harisma stravederii (era “vazator cu duhul”)
5. Harisma discernamantului
6. Harisma mangaierii
7. Harisma deosebirii duhurilor
8. Harisma cuvantului si a teologiei – cea mai inalta dintre toate harismele Duhului Sfant
Cuviosul Paisie Aghioritul sfatuind pe inchinatori |
9. Harisma depasirii legilor firii
- Uneori, Cuviosul Paisie Aghioritul nu era udat de ploaie – desi in jurul sau ploua, pe el nu il atingea nicio picatura !
- Cand Cuviosul Paisie Aghioritul vroia, se facea nevazut: desi se aflau oameni in jurul sau, nu il vedeau !
- De multe ori, Parintele Paisie Aghioritul, in vremea rugaciunii, se ridica in vazduh si cu trupul; chiar si atunci cand lucra sau mergea, a fost vazut ca nu calca pe pamant (era ridicat de la pamant cam la vreo treizeci de centimetri).
- Oriunde mergea, Cuviosul Paisie Aghioritul raspandea peste tot har dumnezeiesc, prin care ii ajuta pe oameni sa depaseasca legile firii in diferite situatii; printr-o simpla binecuvantare, ii umplea pe oameni de har si ii facea sa simta prezenta lui Dumnezeu. Mai mult decat atat, chiar prin simpla sa prezenta, smeritul monah Paisie Aghioritul ii adapa pe oameni cu bucurie, pace si siguranta dumnezeiasca.
- Desi era un om firav (datorita vietii sale ascetice), Parintele Paisie Aghioritul, dupa ce isi facea Semnul Sfintei Cruci si se ruga putin, ridica doar cu mainile sale chiar si stancile peste masura de grele, stanci care nu au putut fi ridicate de mai multi oameni !
Parintele Paisie Aghioritul |
- Parintele Paisie Aghioritul nu era “prins” in fotografii sau pe casete audio; datorita smereniei sale, Cuviosul Paisie evita sa fie fotografiat, filmat sau inregistrat; ceda doar in fata oamenilor sensibili si smeriti, ca sa nu fie raniti de refuzul sau – din dragoste isi jertfea chiar si smerenia. Multi oameni l-au fotografiat in ascuns, dar fotografiile ieseau complet negre, ca si cum obiectivul ar fi fost acoperit cu capacul de protectie, alteori se ardea filmul sau se bloca aparatul, sau fotografia iesea foarte clar, dar Cuviosul Paisie Aghioritul nu aparea in poza. Atunci cand unii il inregistrau pe Parintele Paisie in ascuns, uneori caseta nu mergea deloc, sau se derula complet si nu inregistra nimic, sau se inregistrau toate celelalte sunete (discutii ale altor persoane care erau de fata, ciripitul pasarilor, alte zgomote), dar vocea Parintelui Paisie lipsea; alteori, casetofoanele inregistrau numai inainte si dupa discutia cu Parintele Paisie. In toate situatiile in care oamenii incercau sa-l inregistreze pe ascuns, desi ii rugase la inceput sa inchida aparatele, Cuviosul Paisie Aghioritul stia ca este inregistrat, si uneori le spunea: “Chiar daca nu le veti inchide, nu vor inregistra”, lucru care se si intampla.
10. Harisma anularii distantelor
Parintele Paisie Aghioritul |
11. Cuviosul Paisie aude atunci cand este chemat prin rugaciune
12. Harisma cunoasterii starii celor adormiti
Cuviosul Paisie Aghioritul vorbind cu 2 germani in limba Cincizecimii |
13. Harisma comunicarii in limbi pe care nu le-a invatat niciodata
14. Harisma aratarilor ceresti
15. Harisma radierii Luminii necreate
Cuviosul Paisie Aghioritul |
16. Harisma miresmei dumnezeiesti
Parintele Paisie Aghioritul – hranind un iepuras |
17. Harisma imprietenirii cu animalele salbatice
18. Harisma rugaciunii pentru intreaga lume
Parintele Paisie Aghioritul – ingenuncheat la rugaciune |
Harisma rar intalnita a rugaciunii pentru intreaga lume a primit-o Cuviosul Paisie Aghioritul dupa mari nevointe. Rugaciunea sa era neincetata, din inima, curata, rodnica; aceasta era impartita in trei parti: una pentru sine, una pentru vii si una pentru adormiti. Isi generaliza rugaciunea pentru a-i cuprinde pe toti oamenii.
Cuviosul Paisie Aghioritul – asezat langa sihastria sa |
19. Harisma dragostei
Cuviosul Paisie Aghioritul |
Parintele Paisie Aghioritul inconjurat de inchinatori |
Cuviosul Paisie Aghioritul sfatuind un copilas |
20. Harisma jertfirii de sine
Smeritul Parinte Paisie Aghioritul – „Carnurile sale si le-a jertfit din marime de suflet pentru dragostea lui Hristos” |
Neobositul Parinte Paisie Aghioritul ii serveste pe inchinatori |
Adormirea Cuviosului Paisie Aghioritul
Mormantul Cuviosului Paisie Aghioritul, din curtea Manastirii Sf. Ioan Teologul – Souroti, Tesalonic |
1 Cei mai renumiti Sfinti Capadocieni sunt: Sfintii Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur), Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Arsenie Capadocianul.
2 Staretul Porfirie a adormit intru Domnul pe 2 decembrie 1991.
3 Harisma reprezinta un dar special (duhovnicesc) al Duhului Sfant, care este insotit de anumite puteri minunate (iesite din comun) atunci cand este exercitat exterior. Harismele sunt daruite de Dumnezeu oamenilor care se află pe calea desăvârşirii şi care au fost înzestrati natural cu anumite aptitudini; totusi, harismele nu sunt rodul muncii unei persoane, ci sunt un dar exclusiv al Duhului Sfant. Harismele se deosebesc de talente prin aceea ca primele vizează mădularele trupului lui Hristos, iar cele din urmă pot să fie folosite chiar contra Bisericii.