Achiziţionarea unui avion de vânătoare complet interoperabil cu NATO şi forţele SUA este un pas important pentru transformarea forţelor aeriene române în forţe armate moderne şi interoperabile, F-16 furnizând capacitatea unei reacţii puternice şi eficiente în cazul unei agresiuni, afirmă Duane Butcher
„F-16 va furniza capacitatea unei reacţii puternice şi eficiente în cazul unei agresiuni la nivel regional, capacitate extrem de necesară la graniţele NATO”, a spus Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher, cu ocazia unei recepţii organizate de Lockheed Martin, în prezenţa premierului Victor Ponta.
În luna decembrie 2012, după ce ambasadorul american Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. El ocupă această funcţie până la sosirea noului ambasador al SUA în România.
„Este o plăcere şi o onoare să mă aflu aici cu dumneavoastră în această seară pentru a sărbatori o realizare plină de semnificaţii, achiziţionarea de către România a aeronavelor F-16 produse de Lockheed Martin. Această decizie îndrăzneaţă este integral în conformitate cu obiectivele afirmate ale naţiunii dumneavoastră şi va constitui un pilon fundamental în cadrul parteneriatului nostru strategic în continuă dezvoltare. Suntem în mod special satisfăcuţi de această achiziţie, iar programul şi pregătirea aferentă sosesc într-un moment extrem de important pentru regiunea Mării Negre. Prin utilizarea unei noi platforme de armament cum este aeronava F-16, România demonstrează un angajament ferm în domeniul apărării, în asumarea unui rol de primă mărime în stabilitatea regională şi a unei contribuţii semnificative la apărarea colectivă în cadrul NATO”, a spus Butcher.
El a arătat că aeronavele F-16 au acumulat o experienţă extraordinară în privinţa fiabilităţii, eficienţei şi a capacităţii de a rămâne relevante pe termen lung.
„Acesta este exact modul în care privim şi contribuţia forţelor armate ale României. Privim cu încredere spre un viitor în care ele îşi vor întări continuu capacităţile şi îşi vor asuma din ce în ce mai multe responsabilităţi în regiune. Pentru a continua pe acest drum este însă nevoie de sprijinul tuturor”, a spus oficialul american.
El a adăugat că este apreciat şi angajamentul consecvent al autorităţilor române pentru creşterea bugetului apărării în vederea atingerii standardului NATO de 2% din PIB, un imperativ necesar pentru ca forţele armate să îşi planifice capacităţile pe termen mediu şi lung, precum şi un element important în efortul de a îşi asuma un rol de primă mărime printre ceilalţi aliaţi din cadrul NATO.
sursa: Mediafax
„a
nu sunt de acord, Saab Grippen erau cam la aceeasi specificatii, erau noi, nu erau second hand iar suedezii ne dadeau si o fabrica de 200 de angajati pentru piese de schimb, asa folosim second hand si obsoleturi complet interoperabile