România, țara unde mita electorală este la ea acasă

0 1.039

În campaniile electorale politicienii încearcă prin diferite metode să își câștige mandatul, de cele mai multe ori prin metode nu tocmai legale. În anii electorali asistăm la campanii de cumpărare a votului prin diferite mijloace, de cele mai multe prin oferirea de bunuri, organizarea de evenimente cu intare gratuită, mese festive gratuite, bani sau servicii gratuite respectiv consultații medicale și juridice.  Mita reprezintă o sumă de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească mai conștiincios.

Oferirea de mită electorală reprezintă promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum si în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru  diferte funcţii publice, precum si primirea acestora de către alegători. Nu numai cel care oferă mită, dar şi cel care primeşte este pasibil de pedeapsă în campania electorală. Deci, dacă dai sau primeşti mită – constând în bani sau bunuri – pentru a vota sau a nu vota un candidat/ o listă de candidaţi  poți face închisoare de la 2 la 7 ani conform noului Cod Penal. Şi tentativa se pedepseşte.

Anul acesta candidații la alegerile europarlamentare s-au organizat destul de conștiincios privind oferirea de mită electorală prin organizarea de mitinguri electorale unde au fost oferite  mese festive, bani, concerte gratuite, bunuri respectiv materiale promoționale(găleți, tricouri, fulare, geci, cozonaci…), servicii medicale și juridice gratuite.

 Tipuri de mită electorală în imagini

Ce reprezintă conform legii termenul de  Mită:

Luarea de mită

  Fapta funcţionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Darea de mită

  1. Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  2.  Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.
  3.  Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
  4.  Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunţul prevăzut în alin. (3).
  5.  Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

 Deși legea interzice darea și luare de mită electorală, în România această lege nu este respectată. Acest fenomen  ia amploare de la an la an, iar partidele politice și candidații lor au ridicat la „rang de artă” această acțiune de manipulare a votului.

sursa: Presa Liberă

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php