Mai putin violenti
Erau vremuri, în care berlinezii plecau de acasă la 1 Mai. Nu pentru a se relaxa de ziua internaţională a muncii, ci pentru a evita violenţele stradale, devenite un ritual.
Toată lumea se aştepta la escaladarea situaţiei, la bătăi cu poliţia şi la răniţi, în ziua de 1 Mai, care devenise de mult în Berlin, dar şi în Hamburg, ziua internaţională a violenţelor între extremiştii de dreapta şi cei de stânga.
Mii de poliţişti aduşi din întreaga Germanie participau la operaţiunile complexe de securitate. În cartierul Kreuzberg, din capitala Germaniei, pietrele, sticlele şi cocktail-urile Molotov zboară de fapt în toate direcţiile, în timpul demonstraţiilor de la 1 Mai, încă din 1987. A fost o adevărată provocare pentru poliţiştii germani să găsească o strategie viabilă, prin care să prevină cât de cât anarhia cu motivaţie politică, an de an.
Pedepse mai aspre
Dar se pare că într-un final au reuşit parţial, de vreme ce s-a sesizat o tendinţă de scădere a violenţei, în ultimii ani. Iar această realitate surprinzătoare se datorează în mare parte faptului că autorităţile au găsit în sfârşit tactica potrivită, prin care să ţină situaţia sub control.
Demonstranţii extremişti de dreapta sau de stânga se plângeau în anii trecuţi că ar fi provocaţi de poliţie să comită acte de violenţă asupra acestora din urmă. Ca să evite astfel de acuzaţii, oamenii de ordine nu se mai năpustesc asupra întregii mulţimi, atunci când un grup aruncă cu pietre. Se concentrează în schimb numai pe cel sau cei care comit infracţiunea. Cu câteva luni înainte de 1 Mai, elevii şi studenţii au parte de seminarii despre violenţă şi evitarea ei. Pedepsele pentru astfel de fapte au devenit şi ele mult mai aspre, ca o consecinţă a dezastrelor care se întâmplau cu ani în urmă în Berlin, de ziua internaţională a muncii. Anarhii, în urma cărora nu numai zeci de oameni ajungeau la spitale, dar şi zeci de magazine din zonă sau chiar locuinţe, erau vandalizate.
Ministrul de Interne la nivel regional, Frank Henkel (CDU) a declarat că speră ca, odată cu acest trend, „ritualul violenţei” să ia sfârşit într-o bună zi. S-a constatat aceeaşi tendinţă, de altfel, şi la o demonstraţie recentă a partidului de extremă dreapta, NPD, la care majoritatea participanţilor s-au comportat paşnic, în comparaţie cu alte evenimente din trecut.
Poliţişti din zece landuri
La fel se va întâmpla în acest an de 1 Mai, atât la Berlin, cât şi la Hamburg, preconizează poliţia. „Presupunem că situaţia va fi asemănătoare cu cea din anii trecuţi”, a declarat pentru agenţia de presă dpa, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Hamburg, Mirko Streiber. În acelaşi timp, NPD a anunţat că demonstraţia, pe care o pregătise pentru 1 Mai, în cartierul berlinez Neukölln, a fost amânată.
Nu înseamnă că autorităţile nu vor face tot posibilul, pentru a asigura temeinic securitatea capitalei şi în acest an, de ziua muncii. Poliţia Federală trimite 7.000 de poliţişti din zece landuri la Berlin. La Hamburg vor patrula 1.600 de poliţişti. De pe Deutsche Welle