Eveniment RADU GYR la Bucureşti. VIDEO: Primă audiţie „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”.
O seară de neuitat. Un prilej de reîntâlnire cu Radu Gyr, cu poezia închisorilor comuniste. Un răstimp al amintirilor, dar şi al bucuriei de a redescoperi creaţiei poetului noi valenţe pe acordurile inspirate ale compoziţiilor lui Walter Ghicolescu.
Cei prezenţi în seara de 23 martie 2014 în ambianţa primitoare a localului bucureştean „La Copac” – şi nu au fost deloc puţini – au fost părtaşi la această minunată întâlnire. O întâlnirea peste decenii, a poetului martirizat între zidurile Aiudului şi tânărul interpret de muzică folk. O fecundă simbioză, cu atât mai interesantă cu cât puntea peste decenii este mai lungă.
Walter Ghicolescu se năştea cam pe când Radu Gyr părăsea această lume, ros de bolile detenţiei şi purtând în suflet catargul frânt al idealurilor prăbuşite. Şi totuşi, versurile lui Radu Gyr au răsunat parcă mai exuberant, mai sublim ca niciodată, pe corzile chitarei tânărului interpret.
Deşi afectat de o laringită cronică (nu ştiu câţi interpreţi ar risca să cânte în atare condiţii), acesta nu a acceptat să nu onoreze întâlnirea cu poetul suferinţei şi cu generosul public bucureştean. Şi a fost o adevărată revelaţie. Aşa au descris cei prezenţi evenimentul.
Nu cred că greşesc dacă afirm că nici unul din muzicienii care, în ultimile două decenii, au cochetat cu versurile lui Radu Gyr, nu a reuşit să intuiască mai adânc, mai autentic, valenţele mobilizatoare ale poemului-manifest „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”. Vă veţi convinge şi dvs. ascultând înregistrarea de la eveniment.
Şi, între cântecele lui Walter Ghicolescu şi intervenţiile celorlalţi invitaţi, au încântat seara recitând din Radu Gyr, poeta şi jurnalista Clara Mărgineanu şi tânărul student la teatru Mădălin Mladinovici , colaborator al Teatrului Masca.
Prezenţa La Copac a octogenarei Dorina Cristea, venită tocmai din Teleorman pentru a arăta caietele pe care soţul său, Dumitru Cristea, a aşternut, după prima detenţie, din prodigioasa-i memorie, sutele de poezii din Gyr, Crainic, Ciurunga ş.a., creaţii care circulaseră în temniţe prin morse, pe coji de săpun ori sub formă de noduri pe aţa de cusut. Salvarea acestor creaţii inestimabile şi difuzarea lor „pe sub mână”, şi altor intelectuali şi studenţi, l-a costat pe Dumitru Cristea încă de 25 de ani de temniţă, iar pe toţi ceilalţi, inclusiv soţia sa, alte şi alte condamnări.
Caietele, recuperate după 1990 din arhivele Securităţii, au constituit relicvele sacre ale acestei seri a spiritului românesc.
Organizatorii – Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu, Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici şi Asociaţia Culturală Walter Ghicolescu şi-au propus multiplicarea acestui eveniment de succes şi în alte zona ale ţării.
Oricum, reîntâlnirea cu muzica lui Walter Ghicolescu este întotdeauna un prilej de bucurie, cu atât mai mult cu cât ea se petrece sub nimbul luminos al creaţiei lui Radu Gyr.
A relatat Florin Dobrescu
Propun organizarea unui turneu cu sprijinul organizatiilor locale. Aceste evenimente trebuie anuntate din timp nu doar post festum.
astept
A fost anunţat pe Facebook şi pe net, dar mai mult pt bucureşteni.
Am avut naivitatea sa ajung la eveniment cu doar 10 minute inainte de ora 18, fara rezervare. Nu mai era nicio masa libera, insa nu au fost postate nici dezanunturi pe net (cassa inchisa, nu mai sunt locuri, samd). M-am ales cu o plimbare, nimic grav… dar neplacut.
Ne pare foarte rău de acest inconvenient şi ne cerem scuze pe această cale.