Reeducarea, între istorie şi actualitate
Conferința Pitești după Pitești. Reeducarea între istorie și actualitate a fost centrată pe subiectul detenției politice în timpul regimului comunist din România.
Şcoala Brâncovenească, pornind de la trei cărţi de memorialistică, apărute sub egida Editurii Fundaţiei Sfinţii Închisorilor a fost organizatoarea acestui eveniment- mărturie al acelor timpuri.
Un an lângă Căpitan de Ilie Tudor, Repetiţie la moarte… din spatele gratiilor de Galina Răduleanu şi Drumul Crucii. Amintiri de pe front şi din gulaguri de Aurel State.
Au fost participanți supravieţuitori ai temniţelor comuniste, printre care și dna dr. Galina Răduleanu, poetul, traducătorul și eseistul Răzvan Codrescu şi președintele Fundației Rost, Claudiu Târziu.
Între redactarea acestor memorii și momentul actual s-a scurs o jumătate de secol. Memoriile, poeziile și trăirile din aceste cărți au fost ca o rugăciune și un balsam, ce i-a ajutat pe mulți să depășească mai ușor acea perioadă și au rămas, prin excelență, simbolul rezistenței prin spirit.
Carmen Secuiu Radio Constanta