Părintele Justin Pârvu, părintele Ilarion Felea și Mircea Vulcănescu – cetățeni de onoare ai Aiudului
Luni, 17 februarie 2014, la Primăria Municipiului Aiud, a fost organizată ceremonia de decernare post-mortem a titlurilor de cetăţean de onoare a oraşului pentru Arhimandritul Justin Pârvu, preotul Ilarion Felea şi savantul Mircea Vulcănescu.
Iniţiativa aparţine cotidianului Gazeta de Maramureş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Aiud şi cu Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” din aceeaşi localitate.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat la acest eveniment, onorând memoria tuturor celor care şi-au jertfit libertatea, sănătatea şi viaţa în închisorile comuniste, în lupta pentru credinţă, unitate şi ţară. Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba Parastasului, la finalul căreia a adresat un părintesc cuvânt de învăţătură, mângâiere şi binecuvântare.
În continuare, primarul municipiului Aiud a decernat cele trei titluri urmaşilor personalităţilor pomenite: părintelui Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, Ioan Felea, fiul părintelui Ilarion Felea, şi doamnei Măriuca Vulcănescu, fiica savantului. La eveniment au fost prezentate şi scurte alocuţiuni, pe lângă urmaşii celor onoraţi cu titlul de cetăţeni de onoare ai Municipiului Aiud având intervenţii protopopul Ioan Tocănel, Dan Radovici, preşedintele Asociaţiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iniţiator al proiectului, şi Ioana Lucăcel, director general al cotidianului Gazeta de Maramureş.
Această decernare a titlurilor de cetăţean de onoare pentru cele trei mari personalităţi ale spiritualităţii şi comunităţii intelectuale româneşti este un gest de recunoştinţă din partea oraşului Aiud şi a societăţii civile româneşti, în general, pentru cei ce au suferit în temniţele comuniste. Mani festările s-au încheiat cu o vizită la Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci”, aşezământul ortodox construit pe Râpa Robilor – renumitul cimitir anonim al martirilor omorâţi în închisoarea de la Aiud, în vremea regimului comunist.
(Pr. Florin Croitoru – Ziarul Lumina, ediția electronică de miercuri, 19 februarie 2014)
Dar pe Elie Wiesel l-ati intrebat daca e de accord? sau macar pe Alexandru Florian (observati ce nume neaos si-a tras acest khazar), sau pe „istoricii” de la fituica „Historia”?
Sau pe academicienii khazari aparuti din senin de dupa 1990! precum RUBBER HEAD / Razvan Teodorescu (alt nume neaos romanesc)…
Tovarase Elie Wiesel,
Matale cind iti schimbi numele? ca vad ca fratii matale khazari intru-cinstire si-au schimbat numele….va da voie Talmudul sau Tora?