Există o față întunecată a Facebook-ului

0 1.114

facebook killsLa împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea reţelei de socializare Facebook, fondatorul companiei Mark Zuckerberg s-a lăudat plin de sine într-o postare personală vorbind despre succesul pe care nu l-a visat niciodată de a cuprinde în reţeaua proprie o treime din omenire. El vrea acum să includă şi celelalte două treimi din omenire în reţeaua sa, devenind astfel un fel de Big Brother, cum nici nu a visat Orwell în romanul “1984”.

Nici acum nu cred în povestea de succes şi de adormit naivii sau fraierii cum el un simplu student a creat o reţea numai bună pentru NSA şi CIA sau marile companii să controleze minţile şi vieţiile oamenilor în cele mai mici amănunte. E cea mai mare cartotecă de control a omenirii pe care nici STASI sau KGB nu a putut şi nici nu a visat-o să o aibă. Sigur că Facebook are şi partea sa pozitivă în sensul că oameni diverşi se pot împrieteni şi inter-conecta pe meridianele lumii. O spune şi Mark Zuckerberg în postarea aniversară: “A fost extraordinar să vedem cum toti ati utilizat instrumentele noastre pentru a crea o comunitate adevarată. Ati împartasit momente fericite, dar si dureroase, ati întemeiat familii si ati pastra legatura cu vechea familie, ati creat noi servicii si ati contruit afaceri. V-ati ajutat intre voi în foarte multe feluri. Sunt recunoscator că am contribuit la realizarea acestui lucru şi sunt profund recunoscator să îmi petrec cea mai mare parte din timp aici să vă fiu de foolos cât pot eu. Vă mulţumesc ca mi-ati permis sa fiu parte din această călătorie”.

Dar Facebook are şi o parte întunecată. Studiile sociologice şi psihologice au dovedit că utilizatorii de Facebook devin depresivi dacă accesează de multe ori reţeaua de socializare, deoarece aceştia sunt într-o permanentă concurenţă cu cei câteva sute sau mii de prieteni din reţea. Întotdeauna există unii care călătoresc mai mult decât tine sau îşi expun succesele personale, lucru care pentru un om cu o viaţă obişnuită prin termenii inferiori de comparaţie poate crea depresie. S-au întâmplat ca oamenilor care au postat pe Facebook informaţii că sunt plecaţi în concediu să le fie sparte apartamentele sau casele de către hoţi. Facebook a devenit şi un izvor de informaţii pentru serviciile secrete care află tot ce vor despre cetăţenii ce-şi expun gratis şi inconştient viaţa privată. Marile companii îşi extrag viitoarele campanii de marketing şi publicitate sondând preferinţele sutelor de milioane de oameni conectaţi pe Facebook.

Dar reţeaua de socializare este periculoasă mai ales pentru copii şi tinerii fără experienţă, care devin dependenţi de reţea, ajungând să trăiască într-o lume virtuală şi paralelă, ignorând realitatea, lucru care a dus de multe ori la sinucidere. Pe Facebook pot apărea poze şi opinii favorabile, dar şi bârfe, şusanele sau trădări în dragoste, care pentru nişte tineri fără experienţă devin fatale. Am accesat pe Google două cuvinte:sinucidere şi Facebook şi am văzut îngrozit consecinţele fatale ale acestei reţele de socializare pentru copii şi tineri.

Citez numai câteva fragmente de ştiri din presa ultimilor doi ani legate de cele două cuvinte amintite: sinucidere şi Facebook – Sinucidere facebook. “O adolescenta de 17 ani din India s-a sinucis din cauza ca a primit din partea parintilor interdictia de a mai sta pe Facebook – Ziare.com; Un tânăr de 21 de ani s-a sinucis fiindcă a fost şters de către o fată din lista ei de Facebook. Acesta a lăsat, înainte să îşi curme viaţa, un mesaj – Mediafax; O adolescenta din Noua Zeelanda si-a luat viata dupa ce a primit pe Facebook un mesaj de la o persoana care sustinea ca ar fi facut un avort – Pro TV; CÂT ERA DE FRUMOASA! S-a sinucis din cauza Facebook-ului! O tanara s-a aruncat in gol! Reteaua de socializare este anchetata – Cancan;Fosta funcţionară publică Andreea Ionescu a scris, astăzi, pe contul ei de Facebook, că s-a hotărât să se sinucidă. Totuşi, femeia nu a recurs a acest gest – România Liberă; Silviu Dediu, un agent de la Penitenciarul Focşani, a ales să moară după ce şi-a văzut fosta prietenă pe Facebook în braţele altui bărbat – Ziarul de Vrancea;Carolina Picchio, 14 ani, din Novara, oraş situat în Nordul Italiei, s-a sinucis în ianuarie din cauză că mai mulţi băieţi şi-au bătut joc de ea pe facebook- Realitatea TV; O adolescentă şi-a anunţat sinuciderea pe Facebook. Mesaj cutremurător,O fată de 12 ani s-a sinucis, după ce a primit un mesaj pe Facebook – Realitatea TV; Părinţii Alexandrei Rizea, fata de 19 ani din Ploieşti găsită moartă, miercuri, într-o pădure din Sinaia, au postat pe contul de Facebook – Adevărul.ro.”

Sunt numai spicuiri de pe prima pagină de Google legate de Facebook. Pentru tineri Facebook nu e numai un drog care le creează dependenţă şi neglijează şcoala şi viaţa socială, dar uite că reţeaua de socializare poate ucide indirect. Pentru copii şi tineri care nu au experienţă de viaţă Facebook –ul este letal şi o reţea nu de socializare, ci de anti-socializare. Cred că ar trebui şi în România, ca în China, India sau alte ţări mai apropiate să se ia măsuri pentru limitarea accesului pe Facebook pentru copii şi tineri, până nu e prea târziu, când ne vom pierde moral generaţia de mâine şi vom afla cu durere de pe reţea despre alte sinucideri în direct. De Ionuţ Ţene – NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php