Prof. dr. Ştefan Mindea, medicul de top şcolit la Stanford care nu poate profesa în România

0 590

A absolvit medicina la una dintre cele mai renumite universităţi din lume – Stanford, în Statele Unite. A ajuns să conducă secţia de Neurochirurgie la doar 36 de ani – o performanţă unică în istoria universităţii americane. Dar a lăsat totul în urmă şi s-a întors în România. Aceasta este povestea lui Ştefan Mindea, un medic care aduce speranţe pacienţilor cu afecţiuni grave ale creierului. Pe de altă parte, statul român îl amână de şase luni pe neurochirugul în privinţa echivalării studiilor. Mai exact, el nu poate opera în ţară.

Profesor dr. Ştefan Mindea este specializat în neurochirurgie spinală minim-invazivă şi conduce Secţia de Neurochirurgie spinală a Centrului Medical Universitar Stanford. El a fost recunoscut timp de cinci ani la rând în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la această universitate. La doar 38 de ani face operaţii pe care doar o mână de oameni la nivel mondial le pot face, iar în plină ascensiune profesională a hotărât să vină cu tot cu familie în România, la Institutul Creierului din cadrul Spitalului Monza. De şase luni însă, el aşteaptă ca statul român să îi echivaleze studiile.

Avea cinci ani când a ajuns împreună cu părinţii în America, la Chicago. Spune că a păstrat tradiţiile româneşti în familie. Când a crescut, a îndrăgit ştiinţa şi medicina şi a devenit unul dintre cei mai buni doctori. „Eram promovat ca şef la secţia de neuro-oncologie şi oncologie spinală la vârsta de 35 de ani şi şef de secţie la operaţii minim invazive la vârsta de 36 de ani. Mi s-a spus că eram cel mai tânăr şef din istoria neuro-chirurgiei în Facultatea Stanford”, povesteşte el pentru Digi24.

Vrea să schimbe sistemul medical de aici: „Avem alt mod de a gândi, pacientul trebuie să fie respectat, trebuie să îl abordezi cu căldură pentru că totuşi suferă, e bolnav. Şi afectează şi psihologic boala şi e foarte important să nu abordezi într-un mod foarte tehnic pentru că totuşi e o fiinţă. Combinat cu tehnica şi tehnologia din străinătate, am gândit că avem ceva de valoare pentru pacienţii români”, explică el.

Nimic nu este posibil însă fără o muncă de echipă. Alături de el lucrează şi singurul anestezist din ţară sub îndrumarea căruia pacienţii pot fi operaţi pe creier în timp ce sunt conştienţi. „Foarte importanţi sunt centrii vorbitului în principal şi ai înţelesului care nu pot fi evaluaţi altfel decât prin această tehnică. Deci practic, pacientul trebuie să vorbească cu cineva în timpul efectuării (…) decelării zonelor care sunt tumorale, la limită cu zonele care sunt normale”, explică medicul anestezist Anca Vişan.

Una dintre operaţiile pe care le face Ştefan Mindea ajunge la 480.000 de dolari în SUA. În România însă, ea costă de 20 de ori mai puţin, chiar dacă se face în sistem privat. Doctorul Mindea se loveşte însă de birocraţia statului român care i-a transmis că, deocamdată, nu îi poate echivala studiile, chiar dacă pe diploma sa scrie Universitatea Stanford, recunoscută în întreaga lume.

sursa: Digi24

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php