Prefectul Timisului face PRESIUNI asupra consiliilor locale care au interzis exploatarea GAZELOR de SIST
La sfârşitul anului trecut, guvernul Ponta a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în judeţul Timiş. Prevederile acordurilor, care au fost încheiate din partea statului de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), sunt secretizate. Din această cauză şi de teama unor efecte secundare, câteva comune din judeţ au interzis prin hotărâri ale consiliilor locale explorarea şi exploatarea gazelor prin metode neconvenţionale. Acum prefectul face presiuni şi cere anularea acestor hotărâri.
Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, susţine că deciziile comunelor băbăţene sunt ilegale, pentru că s-ar referi la resurse aflate în administrarea guvernului. În cazul în care hotărârile nu vor fi anulate, prefectul a ameninţat că se va adresa instanţei de contencios administrativ.
În afara faptului că aceste hotărâri nu permit „darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publică sau privată a comunei în scopul explorării – dezvoltării – exploatării gazelor de şist prin metoda neconvenţională”, legislativele locale au mai interzis deasemenea „eliberarea de avize, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în vederea amplasării de construcţii, sonde de extracţie a gazelor de şist”.
„Am solicitat reevaluarea hotărârilor datorită faptului că prin hotărâre de consiliu local nu poate fi administrat patrimoniul statului român. Bogăţiile subsolului sunt ale statului român, iar administrarea lor se face prin hotărâre de guvern. Dacă sunt respinse cererile, o să vedem pe ce motiv şi probabil o să mergem în contencios administrativ. Rolul prefectului este să verifice de legalitate actele emise de autorităţile locale. În momentul acesta, pe mine mă interesează ca actele pe care ei le emit să respecte legea. Ce se întâmplă după aceea e o discuţie viitoare. Sunt mai multe comune din Timiş în situaţia asta. Am trimis vreo cinci sau şase cereri către consiliile locale”, a declarat pentru Ziua de Vest prefectul Eugen Dogariu.
„În şedinţa de consiliu local din 30 ianuarie 2014, am prezentat adresa primită de la prefect, prin care ni se cerea să revocăm Hotărârea de Consiliu Local numărul 25 din 27 martie 2013. Consilierii, în unanimitate, au considerat că nu este oportună anularea hotărârii, deoarece în Moşniţa Nouă sunt puţuri de adâncime din care este alimentată cu apă potabilă Timişoara şi nu vrem să punem în pericol sănătatea vecinilor noştri. În cazul în care hotărârea va fi atacată, suntem pregătiţi să ne prezentăm în contecios administrativ să ne apărăm punctul de vedere”, a declarat la rândul lui Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă, prima localitate timişeană care a interzis exploatarea gazelor de şist.
Anul trecut, în Timişoara şi Buziaş, dar şi în alte oraşe ale ţării, au avut loc o serie de proteste împotriva exploatări gazelor de şist prin fracturarea hidraulică a solului şi introducerea unor substanţe chimice în acest proces, procedeu care dăunează mediului înconjurător. Printre cele mai mediatizate acţiuni au fost cele ale sătenilor din comuna vasluiană Pungeşti, localitatea devenind pentru o perioadă epicentrul luptei contra înstrăinării resurselor naturale. Sursa: FrontPress.ro