Nimeni nu vrea sa stiti asta! Planurile secrete prin care Chevron va distruge sate intregi din Iasi
Mai multe comune din judetul Iasi au intrat sub lupa companiei Chevron, americanii urmand a ajunge si aici pentru a-si instala sondele legate de extragerea gazelor de sist. Chiar daca mii de oameni din comune precum Mironeasa siIpatele stau de saptamani bune cu frica-n san ca pot ramane fara agoniseala de-o viata, pentru majoritatea parlamentarilor judetului, lucrurile sunt cat se poate de bune. Acestia nu vad nimic rau in a se exploata gazele de sist. Toti sustin insa ca trebuie schimbata metoda de explorare, si asta numai dupa ce s-a creat un precedent la Pungesti, in judetul Vaslui. Poate ca daca la Pungesti, oamenii nu ar fi iesit in strada pentru a-si striga nemultumirile, la Iasi nu s-ar fi intamplat nimic. Ce spun insa parlamentarii Iasului?
„Eu am facut parte din comisia cu Rosia Montana. Toata lumea spunea ca Romania trebuie sa-si valorifice bogatiile, este o necesitate, dar modalitatile depind de respectarea unor elemente, a unor criterii economice, de mediu. Tara are nevoie de resurse, dar lucrurile trebuie facute intr-un mod intelept, cu respectarea conditiilor de mediu”, a spus deputatul UNPR Gheorghe Emacu.
„Ca parlamentar, eu am spus, referitor la gazele de sist, ca pana nu apare un proiect ce are un studiu de risc si unul de mediu, nu voi vota. Eu asta astept, este mare nevoie de aceste studii si in functie de aceste aspecte, eu voi vota sau nu”, a spus Mihaela Popa, senator PNL.
„In fiecare comunitate locala trebuie facuta o dezbatere publica pentru doua lucruri: al cui este terenul pe care se face explorarea si exploatarea, dar trebuie cerut si acordul proprietarului. Daca cele doua lucruri sunt indeplinite, mergem la un alt pas. Nu ne dorim o situatie ca cea de la Pungesti, unde sunt oameni carora li s-a incalcat proprietatea, se fac abuzuri ale comunitatilor locale ce au concesionat si terenurile oamenilor si cele aflate in litigiu. Se poate ulterior merge pe alte avize ce pot aduce o resursa comunitatii respective, in urma taxelor si impozitelor si chiar locuri de munca”, a spus Constantin Adascalitei, deputat PSD.
„Sunt adeptul valorificarii resurselor naturale, dar pe atunci nu venea nimeni sa ne faca treaba, ci o faceam noi. Trebuie mai intai minte, apoi informare si apoi gandul la cei care vor veni dupa noi. Este un punct de vedere al PDL si al mai multor parlamentari din PNL, un DA pentru valorificarea resurselor naturale, dar nu cu orice pret”, a sustinut Dumitru Oprea, senator PDL.
Este cert ca parlamentarii stiu ca aceasta companie americana pregateste deschiderea a trei zone de exploatare in judetul Iasi, una in comuna Mironeasa, si doua in comuna Ipatele (sat Ipatele si sat Cuza-Voda). Oare isi dau seama ca panza freatica va fi cea mai afectata? Iasul are o panza freatica bogata, ceea ce a starnit interesul Chevron. Locuitorii din zonele mentionate stau insa in continuare cu frica in san pentru ca ei nu stiu exact ce se va intampla in comunitatea lor.
La adapostul votului
Parlamentarii continua sa sustina ideea exploatarii gazelor de sist, insa fiecare isi cauta o acoperire. „Am respins proiectul pentru ca deocamdata nu merge bazat pe aceasta tehnologie. O sa vedem ce va fi in continuare. Am avea nevoie de astfel de investitii in Romania, de locuri de munca. In acest domeniu ar fi spatiu, dar trebuie gasite alte solutii tehnice”, a precizat Florin Constantinescu, senator PSD.
Chiar daca recunosc ca situatia este grava si ca Iasul ar putea avea de pierdut, alesii judetului nu bat in retragere. „Imi este greu sa am o parere clara vizavi de gazele de sist. Cu siguranta este o perspectiva de viitor pe unele resurse naturale, iar in secolul XXI este normal sa gasesti tot felul de variante de a proteja mediul, chiar daca suporta si riscuri. Exista, de exemplu, posibilitatea unui manson de protectie pana la o adancime de 300 metri, acolo unde ar fi panza freatica. Daca protectia va fi verificata, atunci nu ar mai fi riscuri. Asa cum si la Rosia Montana sunt tot felul de grupuri de interese pentru a nu se exploata aurul din Romania, asa si aici sunt mari puteri care nu ar dori sa apara productie in Romania. In privinta situatiei la Iasi, cred ca este reala odata ce avem un camp de propunere de exploatare la Bacesti, aflat la 30 kilometri de Mironeasa. Solutia nu este aceea de a iesi in strada, ci sunt de condamnat cei care manipuleaza si care-i fac pe oameni sa iasa in strada”, a sustinut Ionel Agrigoroaei, senator UNPR.
Padure de sonde
In Iasi situatia ar putea deveni asemanatoare cu cea de la Vaslui, unde Chevron se pregateste sa instaleze circa 2.400 de sonde pentru forare, adica o sonda la patru hectare de teren. In acest caz, iminenta producere a unor cutremure este tot mai evidenta pe langa afectarea solului. Iar Iasul, cum are o panza freatica bogata, poate avea enorm de suferit. Iesenii si-ar putea imagina cum ar arata localitati intregi din judet intepate de sonde. Din patru in patru hectare de teren, cate o sonda care poate afecta toate culturile agricole. Un calcul simplu arata ca doar in Ipatele, la o suprafata de 4.672 hectare, ar urma sa fie instalate peste 1.100 de sonde. In Mironeasa, pe o suprafata de 4.667 ha ar veni alte 1.100 de sonde instalate. Este notoriu cazul din Ecuador, unde Chevron a fost amendata cu 9,5 miliarde de dolari pentru poluarea fluviului Amazon, decizia luata de instanta fiind definitiva. Acest caz se poate repeta atat la Vaslui, cat si la Iasi, iar teama localnicilor este cat se poate de reala.
Teroarea din Pungesti
Niciun parlamentar nu s-a gandit insa ca situatia de la Pungesti ar putea degenera si la Iasi. Comuna vasluiana a ajuns un adevarat lagar de concentrare, dupa ce sute de forte de ordine au fost detasate in satele din Pungesti. Oamenii nu au voie sa iasa in liniste pe strada fara sa fie legitimati de catre jandarmi, nu trebuie sa se deplaseze mai mult de trei persoane, nu au voie sa-si respecte obiceiurile fara sa fie luati pe sus si bagati in duba. Aceasta „stare de necesitate” a bagat frica in oameni, care sunt nevoiti sa stea in case si sa vada cum oameni platiti din banii lor le bat fiii si sotii doar pentru ca au ajuns sa-si faca dreptate singuri. Culmea, desi batuti si terorizati, oamenii se vad nevoiti sa plateasca si din buzunarul lor „cazarea” jandarmilor. Cheltuielile cu jandarmii se ridica la 6.000 euro zilnic, in zona Pungesti fiind detasate peste 200 de forte de ordine.
Chiar si parlamentarii din Vaslui sustin ca situatia este una grava si ca Guvernul USL nu si-a respectat promisiunile din campanie. „Am solicitat instituirea unei amanari a explorarii pana la indeplinirea conditiilor minimale. Parlamentul European a aprobat o rezolutie care spune foarte clar ca explorarea si exploatarea trebuie facute doar dupa un studiu de impact asupra mediului si dupa ce este dezbatut de cetateni, dar si ca trebuie consultata populatia in baza unui referendum. Am cerut referendum inca din 2012, insa aceste lucruri nu s-au discutat. Am cerut nu doar companiei Chevron sa prezinte o garantie financiara consistenta in contul statului roman, ca in caz de vreun dezastru natural sa aiba de unde sa despagubeasca oamenii. Acum se scot in evidenta minciunile celor de la USL, care au strans lumea impotriva gazelor de sist inainte de campanie, au dus la extrem batalia politica si au mintit „, a mentionat senatorul Dan Marian, liderul PDL Vaslui.
Avertisment pentru Adomnitei
Chevron ar fi intrat deja in contact cu Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, pentru a putea demara prospectiuni si pe teritoriul judetului. De altfel, Adomnitei trebuie sa-si dea acordul scris pentru ca americanii sa poata demara lucrari in judet. Insa liberalul din fruntea CJ Iasi risca foarte mult daca va alege banii Chevron in detrimentul binelui locuitorilor. Omologul sau de la Vaslui,Dumitru Buzatu, a fost luat deja in colimator dupa ce si-a pus semnatura pe documentul prin care Chervon s-a apucat sa faca prospectiuni in zona. Buzatu s-a declarat total impotriva exploatarii gazelor de sist, insa ulterior s-a intors cu 180 de grade. Iar pentru Adomnitei, mirajul banilor Chevron este mare.
„Eu ii dau un avertisment si lui Cristian Adomnitei, sa nu procedeze precum Buzatu la Vaslui si sa emita autorizatie de constructie companiei Chevron, pentru ca asta ar insemna sfarsitul carierei lui politice. Daca acest lucru se va intampla si Adomnitei isi va da semnatura, eu personal voi conduce opozitia din Iasi impotriva lui. Ii dau un avertisment si primarului Gheorghe Nichita sa nu procedeze ca primarul de la Barlad, care mai intai a fost impotriva si apoi pentru. Situatia nu i-ar mai fi favorabila si l-ar putea urma pe Adomnitei”, a declarat senatorul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.
Scandalos! Raspunsuri in bataie de joc
Ce spun cei de la Chevron Romania? Contactati de reporterii BUNA ZIUA IASI, reprezentantii Chevron au evitat sa ofere un raspuns transant, preferand sa arunce cu tot felul de scuze. Intrebarea a fost cat se poate de simpla: cate sonde vor fi instalate in Vaslui si cand va veni Chevron in Iasi? „Nu stiu cate sonde sunt. Eu sunt in concediu si nu va pot furniza astfel de informatii. In functie de rezultatele din teren se face un plan de exploatare intre 3 si 5 ani. Dar va dau numarul celui care se ocupa de relatia cu presa sa va lamureasca. La Pungesti abia acum luam primul put de explorare. Cat despre Iasi nu avem nimic in plan”, a spus Cosmin Ghita, omul de legatura al Chevron in Romania. Cine este acest Cosmin Ghita? Are doar 23 ani, sustine ca este specializat in politica economica, si a ajuns la Chevron dupa ce a facut un stagiu de pregatire in SUA. Ghita s-a numarat printre cei care au ajuns in Polonia pe banii Chevron alaturi de primarul din Pungesti, de presedintele CJ Vaslui, dar si de alti angajati ai companiei. Daca acesti asa-zisi consilieri nu sunt in stare sa raspunda la o intrebare, atunci cum isi justifica ei salariile exorbitante pe care le incaseaza? Celalalt reprezentant al Chevron, Razvan Mitroi, s-a limitat in a cere intrebarile pe e-mail, desi solicitarea jurnalistilor BZI a fost cat se poate de clara. „Nu va pot raspunde la intrebari. Trimiteti-mi un e-mail…”, a precizat Razvan Mitroi. Acesta a ajuns consultant pe comunicare la Chevron dupa ce a lucrat in televiziune.