SUFLETUL ROMÂNESC, PRIN OCHII LUI DAN PURIC
După o tăcere creatoare de cîteva luni, maestrul Dan Puric revine sub reflectoare cu aceeaşi forţă şi aceeaşi subtilitate pe care i le cunoaştem. Un mesaj exprimat în trei forme: carte, teatru şi conferinţă, despre Sufletul Românesc. O izbucnire de revoltă, umor şi speranţă. O metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască. O probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimarea artistică.
Luni, 16 decembrie a.c., la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, a avut loc premiera spectacolului “Suflet Românesc”. Acest nou one-man show a fost aplaudat minute în şir de o sală arhiplină. Dan Puric a spus, prin pantomimă, povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării lui de adecvare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului. Finalul este însă dătător de nădejde. În cele din urmă, un popor slăbănogit şi orb după 45 de ani de comunism, găseşte resursele reînvierii sale şi se transformă într-un campion. Unul care le poate arăta calea şi altora.
Aceeaşi poveste este articulată de Dan Puric, din instantanee ale realităţii româneşti dinainte şi după 1989, şi în conferinţa „Suflet Românesc” ţinută marţi, 17 decembrie la Ateneul Român, şi în cartea sa cu acelaşi titlu, lansată miercuri, 18 decembrie, libraria Dalles.