Copiii terorizati de jandarmi si politie, neglijati de autoritãti
REPERCUSIUNI Prezenta numãrului mare de jandarmi si de politisti în Pungesti, dar si posibilitatea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist au instaurat panicã în rândul copiilor pungesteni care sunt terorizati de ceea ce se întâmplã în ultima perioadã pe teritoriul comunei. Starea lor psihicã este atât de proastã, încât au ajuns sã plângã în timpul orelor, cel putin asa a declarat Anisoara Rãutã, directorul Scolii Gimnaziale din Pungesti. Potrivit lui Ionel Armeanu Stefãnicã, director al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, elevii au nevoie de consiliere, în astfel de cazuri fiind necesarã sesizarea DGASPC, lucru pe care nimeni nu s-a sinchisit sã îl fãcã.
Armata de polisiti si de jandarmi care a actionat la Pungesti în ultimele luni, atitudinea agresivã a acestora fatã de cetãtenii care locuiesc în comunã, legitimãrile si amenzile primite de sãteni, abuzurile, într-un cuvânt teroarea la care au fost supusi oamenii, a avut un efect nefast asupra copiilor. Multi au cedat din punct de vedere psihic si au ajuns sã izbucneascã în plâns fãrã un motiv aparent, inclusiv la scoalã, în timp ce dascãlii îsi predau materia. “Copiii erau foarte stresati si ei vãd în mine persoana care ar putea sã le dea un rãspuns. Foarte multi începeau sã plângã în clasã, în timpul orelor. Când îi întrebam ce au, spuneau cã le este fricã de ceea ce se întâmplã în comunã, de Chevron, de jandarmi si politie, cã s-au sãturat. Nu mai puteam lucra într-un asemenea stres”, declara în urmã cu câteva zile Anisoara Rãutã, directorul Scolii Gimnaziale din Pungesti. Dacã situatia în care se aflau elevii ar fi trebuit sã o determine sã cearã ajutorul unor psihologi si sã anunte DGASPC Vaslui, Anisoara Rãutã a cerut sustinere de la Inspectoratul Scolar si s-a trezit cu o inspectie generalã în scoalã.
Nimeni nu a sesizat Protectia Copilului
De de la primarul Mircia Vlasã, nimeni nu se mai asteaptã la ceva bun, însã Inspectoratul Scolar ar fi fost în mãsurã sã intervinã în acest sens, dar nimeni nu a luat atitudine. “Nu am fost informat despre aceastã problemã. Primarul, directorul scolii sau Inspectoratul Scolar, trebuia sã ne anunte. Este trist cã am aflat din presã. Dacã doamna director a observat cã elevii plâng în timpul orelor si nu a luat alte mãsuri, nu a apelat la noi, înseamnã cã nu are ce cãuta în aceastã functie. Cu aceastã ocazie, ne vom autosesiza si vom interveni pentru a ajuta copiii. Ce putem noi sã facem este sã le asigurãm consultantã psihologicã în centrele de consiliere. Nu putem interveni peste politie si jandarmerie sã îi întrebãm de ce pãzesc zona, pentru cã am înteles cã au un ordin în acest scop”, a declarat Ionel Armeanu Stefãnicã, director DGASPC Vaslui. Explicatia conducerii Inspectoratului Scolar pare plauzibilã la prima vedere, dar nu disculpã institutia de faptul cã nu a avut o atitudine mai fermã. “Nu am anuntat încã Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului pentru cã nu am încheiat activitatea, astãzi au loc inspectii la orele de dirigentie. Sãptãmâna aceasta, dupã ce vom încheia toate activitãtile, inspectorii vor analiza datele. În urmãtoarea etapã, vor fi comunicate rezultatele. Cadrele didactice au un termen în care pot depune contestatii. La final, în functie de ce concluzii vor fi trase, vom hotãrî dacã anuntãm sau nu mai departe. La Pungesti sunt copii frumosi, activi, care nu au arãtat nicio clipã cã sunt timorati de inspectie. Inclusiv pãrintii, care s-au prezentat în numãr foarte mare, aproximativ 40, ne-au multumit si ne-au solicitat sã venim mai des”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.
sursa: Vremea Noua