Un preot, un primar şi zecile de voluntari au ridicat în trei săptămâni două case mistuite de incendii

0 530

Doi fraţi din comuna Cornu Luncii şi familiile lor, împreună 11 suflete, din care şapte copii, au trecut în mai puţin de o lună de la disperarea provocată de cel mai greu moment al vieţii, când au rămas fără case, la uşurarea că semenii le-au sărit în ajutor şi nu i-au lăsat fără acoperiş deasupra capului în prag de iarnă.

Două case care au ars din temelii pe 6 septembrie au fost ridicate până la acoperiş după trei săptămâni de muncă voluntară şi cu materiale de construcţie strânse din donaţii, iar ajutorul semenilor nu se opreşte aici. După ce casele vor fi acoperite se va trece la lucrările de finisaj, după care cele două familii vor primi sprijin şi pentru o parte a mobilierului şi utilităţi. Toate acestea se întâmplă după ce primarul şi unul din preoţii din comună şi-au dat mâna, au cerut ajutor şi au mobilizat zeci de oameni la muncă voluntară. Sătenii de la Cornu Luncii demonstrează astfel că extraordinarele acţiuni de voluntariat de la Marginea, tot după incendii devastatoare, sunt „minuni” care se pot repeta.

 

O muncă de-o viaţă transformată în scrum în jumătate de oră

Gheorghe şi Dumitru Păvăloaia, fraţi, primul tată a patru copii, toţi minori, al doilea tatăl a trei copii, şi-au văzut munca de-o viaţă transformată în scrum fără să aibă timp măcar să realizeze ce s-a întâmplat.

„Într-o jumătate de oră s-a dus aproape toată munca de 23 de ani, de când m-am căsătorit. Am salvat doar ceva mobilă din casă şi hainele de pe noi, în rest nimic, tot ce am avut a ars”, a rememorat Dumitru Păvăloaia ziua blestemată de 6 septembrie.

La mai puţin de o lună distanţă, ieri, pe 2 octombrie, casele celor doi fraţi, locuinţe mari, cu şase-şapte camere, erau din nou ridicate pe vechile temelii.

 

O muncă voluntară în ritm infernal pentru ca oamenii să intre în casele noi înainte de instalarea iernii 

Reconstrucţia a început efectiv pe data de 10 septembrie.

Pe de o parte, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a solicitat şi primit ajutor de la agenţi economici din zona Mălini-Cornu Luncii, care au donat materiale de construcţie, şi de la Consiliul Judeţean Suceava. De cealaltă parte, preotul Gabriel Puiu Florea, parohul Bisericii Sf. Dumitru din satul Cornu Luncii, cel care s-a făcut remarcat după ce a achiziţionat prin forţe proprii o maşină de stins incendii cu care a adunat deja zeci de intervenţii, a făcut demersuri la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, de unde a venit cel mai important sprijin financiar.

Gheorghe Fron a amintit că în 2011, când un incendiu a distrus şase case din Cornu Lunii, locuinţele au fost ridicate în trei luni de zile, iar exemplul şi solidaritatea oamenilor de atunci s-a amplificat acum, în toamna lui 2013, şi din cauza vremii foarte reci.

„Acum a fost o mobilizare şi mai puternică. Pe 6 septembrie au ars casele celor doi fraţi şi până pe 6 noiembrie vom termina de acoperit ambele case şi vom trece la lucrările de finisaj din interior şi exterior. Sperăm ca până când va da iarna cei şapte copiii ai celor doi fraţi să se mute în casele lor”, a declarat Gheorghe Fron. Dacă iarna va veni mult mai repede decât în mod normal, şi lucrările vor trebui sistate, dar, în cel mai rău caz, a dat asigurări primarul, fiecare familie va avea amenajată o cameră pentru a trece de sezonul rece.

Ridicarea celor două case înseamnă un efort financiar de aproximativ 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), a mai spus Gheorghe Fron.

 

„Părintele Gabriel a fost alături de noi zilnic, de dimineaţă şi până seara”

Preotul Gabriel Florea a reuşit, prin puterea exemplului, să urnească zeci de oameni în acţiunea de voluntariat.

„Părintele Florea are, fără îndoială, cel mai important rol în această reuşită. Dacă Arhiepiscopia a asigurat cel mai important sprijin financiar, părintele s-a implicat şi efectiv în construirea caselor din prima zi şi a lucrat cot la cot cu voluntarii”, a precizat primarul Gheorghe Fron.

Unul dintre cei doi fraţi, Gheorghe Păvăloaia, a ţinut şi el să le mulţumească tuturor celor care l-au ajutat şi în special părintelui Florea.

„Părintele Gabriel, de cum s-a întâmplat necazul, a fost alături de noi zilnic, de dimineaţă şi până seara. Consătenii au venit şi ei alături de noi, într-o zi au fost peste 60 de oameni care au dat o mână de ajutor. Treceau oamenii pe drum şi se opreau, unul a dat un ban, altul a venit cu materiale, unul cu mâncare, au sărit cu ce au putut şi ne-au ajutat foarte mult”, a spus Gheorghe Păvăloaia.

 

Cel puţin 50 de oameni, zilnic, la muncă

Norocul celor doi fraţi este că au multe rude în sat şi sunt cunoscuţi ca oameni gospodari, astfel că mulţi le-au sărit în ajutor.

Constantin Tataru, cumnatul unuia dintre fraţi, este cel care a coordonat lucrările de construcţie.

„Aşa e aici la noi, în partea asta, oamenii se ajută, fiecare vine cu ce poate, unul cu o scândură, altul cu forţa de muncă. Au venit mulţi oameni la treabă şi au ajutat, şi aşa am ridicat casele atât de repede”, a explicat Constantin Tataru.

Dacă în primele două săptămâni de muncă, perioadă în care s-au zidit casele, au fost mobilizaţi la muncă, zilnic, cel puţin câte 50 de oameni, acum, la acoperiş, se lucrează cu o echipă de muncitori specializaţi, mai puţin numeroasă, la înălţime neputând lucra oricine.

 

de  Monitorul de Suceava

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php