Radioul public german: Romania si infractiunile comunismului – unii faptasi sunt inca in functii

0 893

Radioul public german: Romania si infractiunile comunismului - unii faptasi sunt inca in functii

Jurnalistii postului public de radio din Germania propun o incursiune ampla in modul in care a gestionat statul roman ororile comunismului.

„In Romania au fost torturati, arestati si omorati oameni in numele comunismului. Dupa schimbarea politica din 1989 au urmat musamalizarea si tainuirea faptelor. Acum incepe prelucrarea lor”, noteaza site-ul radioului german,Deutschlandradio.de, in sectiunea culturala.

Prima oprire a jurnalistilor germani este la casa fostului tortionar Alexandru Visinescu dinBucuresti. Aici sunt primiti cu injuraturi si amenintari din partea acestuia si a vecinilor sai. „Afara cu voi. Nu aveti niciun drept sa apareti aici. Afara!”, le-a strigat Visinescu.

Visinescu a fost comandantul mai multor inchisori in anii ’50 si ’60. El isi supunea detinutii politici la conditii inumane. Ii lasa sistematic fara mancare si lumina si le refuza ingrijirile medicale. In luna august, opinia publica romana a aflat de biografia lui Visinescu. Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a depus plangere impotriva a 35 de fosti directori de inchisori de la acea vreme, pentru crima si genocid. Visinescu a fost cap de lista, noteaza sursa citata.

„Procesul va debuta la inceputul anului viitor. Sunt sanse mari sa fie condamnat fiindca avem dovezi puternice impotriva lui. Din cauza varstei inaintate, multi nu vor mai ajunge in inchisoare, dar culpabilitatea lor va fi recunoscuta oficial”, considera Andrei Muraru, directorul ICCMER, institutia care a depus denuntul impotriva lui Visinescu, Ficior si care mai lucreaza la alte 33 astfel de cazuri.

Cazul Visinescu a declansat o dezbatarere publica fara precedent despre aparatul comunist de represalii din Romania, au remarcat jurnalistii germani.

„Este un schimb de generatii. Eu am 31 de ani, procurorii au intre 30 si 40. Vorbim despre o generatie care incepe sa puna intrebari despre trecut. Apoi exista si un consens politic pe aceasta tema. Astfel de investigatii nu mai pot fi blocate”, adauga Muraru.

Reportajul jurnalistilor continua in prezenta a doua foste victime ale lui Visinescu: Aurora Dumitrescu si Nina Moica, care povestesc anii de groaza petrecuti in inchisorile conduse de Vinescu.

„Cum se poate ca atatia oameni in varsta sa sustina si acum ca nu au stiut nimic, cand peste tot au avut loc incarcerari in masa?”, se intreaba cele doua, sceptice ca cei vinovati vor mai plati pentru ce au facut.

In realitate, schimbul de generatii nu a avut inca loc in Romania. Multi dintre membrii aparatului represiv si de securitate nu mai sunt in viata, dar urmasii lor sunt si astazi in functii, scriu jurnalistii germani, care il vizeaza pe seful Politiei Harghita, Radu Moldovan.

Seful politiei judetene nu poate fi intalnit, mai ales cand vine vorba despre o discutie cu privire la trecutul sau. Moldovan a avut intre 1985 si 1991 o functie importanta in Militie. El ar fi torturat mai multi tineri, incomozi politic sau care ar fi incercat sa fuga in Ungaria.

In 2008 s-a depus o plangere din partea impotriva lui, dar cei mai multi martori si-au retras depozitiile, iar procuratura militara a ignorat cazul.

Jurnalistii se lovesc de zidul tacerii, iar cei implicati se tem in continuare de represalii si sicane impotriva famililor lor, mai scriu germanii.

Singurul care a acceptat sa isi spuna povestea a fost Mihaly Andras, stabilit intre timp in Dallas.

Pentru doua inscriptii pe un perete, „Libertate!” si „Jos dictatura!”, a fost batut pana era sa moara intr-o padure din judetul Harghita. Crezand ca e deja decedat, a fost abandonat in padure.

Mihaly sustine ca in 1985 Moldovan ar fi incercat sa il coopteze ca informator, iar incidentele din padure ar fi fost urmarea refuzului sau. Dupa cateva zile, a fugit in Ungaria.

Moldovan si-a continuat cariera si dupa caderea dictaturii si se va bucura de o pensie consistenta, puncteaza jurnalistii germani.

de pe Ziare.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php