Gaze de şist: Prefectura Vaslui a blocat organizarea referendumului în Pungeşti pe tema explorării
Prefectura Vaslui a blocat organizarea referendumului în comuna Pungeşti cu privire la consultarea populaţiei pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, după ce instituţia a dat în judecată, vineri, într-un nou proces, autorităţile locale din Pungeşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prefectura Vaslui a dat din nou în judecată Consiliul Local Pungeşti şi a solicitat în instanţă anularea hotărârii prin care autorităţile deliberative din Pungeşti au hotărât organizarea unui referendum prin care populaţia să fie consultată cu privire la interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist.
Acţiunea Prefecturii Vaslui vine la o zi după ce prefectul judeţului, Radu Renga, anunţa că organizarea referendumului în Pungeşti se desfăşoară conform calendarului, în acest sens fiind desemnat şi preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie, în urma tragerii la sorţi la Tribunalul Vaslui.
„Hotărârea Consiliului Local Pungeşti pe tema organizării unui referendum local în data de 24 noiembrie 2013 privind consultarea cetăţenilor cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Pungeşti a fost atacată la instanţa de contencios administrativ, urmând ca magistraţii să se pronunţe asupra legalităţii acesteia. În conformitate cu dispoziţiile articolului 123 din Constituţia României, actul atacat este suspendat de drept până la soluţionarea irevocabilă a cauzei de către instanţa de contencios administrativ”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Coman.
Acţiunea în instanţă a Prefecturii Vaslui este a doua în această săptămână în care Consiliul Local Pungeşti este dat în judecată pe aceeaşi temă, respectiv interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist.
Totodată, hotărârea luată în urmă cu trei săptămâni de către Consiliului Local Pungeşti (Vaslui), de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, a fost atacată în instanţă de Prefectura Vaslui pe motiv că ar fi ilegală şi anticonstituţională.
Prefectura Vaslui solicită în instanţă anularea deciziei Consiliului Local Pungeşti, susţinând că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.
Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.
Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.
În luna iulie, Prefectura Vaslui a dat în judecată alte 11 consilii locale din judeţ pe aceeaşi temă, în nouă situaţii hotărârile de interzicere a explorării şi exploatare a gazelor de şist fiind anulate de instanţă. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistraţii Tribunalului Vaslui să se pronunţe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.
Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
sursa: economica.net