“Scutul” de la Deveselu: Securitate nationala sau baza militara de ocupatie?
Luni a fost dechis oficial şantierul construcţiei componentei româneşti a sistemului de apărare antirachetă american din Europa, la baza militară de la Deveselu, judeţul Olt. Au participat oficiali ai ambasadei SUA, ai NATO dar şi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării Mircea Duşa. Au urmat declaraţii pompoase, unele hilare, din partea diverşilor politicieni români. În opinia lor ţara noastră nu a mai fost la fel de protejată de la Burebista încoace. Dar cum stau lucrurile în realitate?
Practic România este o colonie, aşa cum afirmă tot mai mulţi analişti (Nicolae Ţăran, Ilie Şerbănescu), conducătorii de la Bucureşti având atribuţii doar cât putea avea un guvernator colonial. Deciziile macro-economice şi strategice se iau doar cu acordul stăpânilor de la Fondul Monetar Internaţional şi a celor din SUA şi UE. În acest context, baza de la Deveselu cu ce este mai presus decât bazele militare ale Armatei Roşii din România comunistă?
În anii ’50 România era o “colonie roşie”, acum fiind una “albastră”, eventual cu steluţe galbene. Nici atunci poporul nu a fost consultat, ca şi acum. Astăzi avem staţionate trupe americane, atunci erau la modă cele sovietice. Şi în acea perioadă de tristă amintire conducătorii susţineau că ţara a atins apogeul siguranţei naţionale.
Dar să revenim. La Deveselu va fi instalat sistemul american Aegis, dotat cu rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). Federaţia Rusă se opune desfăşurării elementelor sistemului de apărare antirachetă în Europa, deoarece consideră că prezintă cel mai serios risc pentru forţele sale strategice de descurajare. Oficial, NATO infirmă faptul că ţinta scutului ar fi de fapt Rusia. Cu alte cuvinte, tocmai am devenit o ţintă, un obiectiv militar ce trebuie anihilat în caz de conflict armat. Mai mult, este îngrijorător faptul că scutul este penetrabil de noile rachete balistice ruseşti… Deci, în concluzie, rezultatul final este că ameninţarea potenţială la adresa ţărilor-gazdă, inclusiv România, creşte, iar nivelul de securitate, evident, scade. De S.D. – FrontPress.ro