22.000 de persoane au protestat în Bucureşti pentru salvarea Roşiei Montane, în a 22-a zi de proteste. Se militează împotriva proiectului minier şi la Bruxelles, Berlin şi Milano.

0 920

 FOTO: Facebook/Rezistenţa Urbana

 Protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană continuă duminică, pentru cea de-a 22-a zi consecutivă.

UPDATE 23.09 Trafic din zona Piaţa Universităţii este blocat în totalitate de miile de persoane care s-au oprit aici după marşul împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană.

UPDATE 23.03 Cauza protestatarilor români este susţinută şi la Melbourne (Australia), Luxemburg şi Nicosia (Cipru).

FOTO: Facebook/Melbourne – Save Rosia Montana

FOTO: Facebook/Unitisalvam Rosiamontana – protest in Luxembourg

FOTO: Facebook/Salvati Rosia Montana

UPDATE 22.57 Românii care au ieşit în această seară pe străzile din Capitală pentru a milita împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană au ajuns în punctul final al marşului – Piaţa Universităţii.

UPDATE 22.54 Protestatarii au trecut de zona Piaţa Rosetti şi vor ajunge în curând în Piaţa Universităţii.

UPDATE 22.52 Unul dintre coodonatorii marşului din Capitală estimează că la protest se află în acest moment circa 22.000 de persoane.

UPDATE 22.49 La Bucureşti a început să plouă uşor. În aceste clipe se scandează „Apă curată, nu cianurată”.

UPDATE 22.45 Un grup de persoane militează împotriva exploatării aurului şi în Italia, în Piaţa Domului din Milano.

FOTO: Facebook/ Uniţi Salvăm Roşia Montană – Milano

UPDATE 22.39 La Bucureşti se mărşăluieşte acum pe Bulevardul Carol I, spre Piaţa Universităţii.

UPDATE 22.30 Pentru salvarea Roşiei Montane se militează şi la Bruxelles. Aici un grup de persoane s-a adunat deja în Parc Royal.

FOTO: Facebook/Aura Venin

Cu puţin timp în urmă, aşa se milita la Berlin pentru oprirea proiectului de exploatare a aurului.

FOTO: Facebook

UPDATE 22.28 Marşul continuă la această oră în Capitală în zona Foişorului de Foc.

UPDATE 22.25 Numărul protestatarilor a crescut în ultima oră. În prezent, circa 15.000 de persoane au ocupat Bulevardul Ferdinand I şi se îndreaptă acum spre Piaţa Universităţii.

UPDATE 22.21 Dacă unii dintre bucureştenii care locuiesc în blocurile de pe traseul marşului împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană i-au salutat de la balcon pe protestatari şi i-au încurajat, alţii au aruncat cu ouă în ei.

FOTO: Facebook/Mihai Codleanu

UPDATE 22.14 Protestatarii au ajuns acum în faţa Colegiului Naţional „Iulia Haşdeu” unde s-au oprit pentru a permite trecerea unei ambulanţe.

UPDATE 22.08 Iată, mai jos, mesajul care apare pe unele dintre pliantele împărţite în timpul marşului:

„Protestăm până când:

– Parlamentul, prin Senat şi Camera Deputaţilor, va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge în procedură de urgenţă, prin Hotărâre de Guvern, acordul de mediu;

– Roşia Montană va fi inclusă pe lista tentativă a României pentru UNESCO;

– cianura va fi interzisă prin lege în activităţile miniere din România;

– demisionează Victor Ponta alături de cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege.

FOTO: Facebook/Daniel Vrabioiu

UPDATE 22.06 Bucureştenii au ajuns în aceste momente la Bulevardul Ferdinand I.

UPDATE 21.55 Protestatarii împart şi pliante împotriva exploatării gazelor de şist. Un grup chiar a adus la marşul pentru Roşia Montană un banner pe această temă cu care se deplasează pe Şoseaua pantelimon.

UPDATE 21.47 „După părerea mea Roşia Montană a trezit un simţ civic latent. Nu este o cauză politică, este o cauză ecologică ce a trezit spiritul naţional”, a declarat pentru gândul unul dintre cei 20 de coordonatori ai marşului din Capitală.

FOTO: Facebook/Luci Abrudan

„Suntem hotărâţi să ieşim în stradă, dacă nu în fiecare zi, atunci măcar în fiecare weekend până când se va respinge legea exploatării miniere”, ne-a mai spus tânărul care susţine că militează de 15 ani pentru Roşia Montană.

UPDATE 21.45 Minerii care au coborât în această seară în subteran pentru a protesta pentru începerea exploatării miniere în localitatea lor au ieşit cu scurt timp în urmă la suprafaţă. Ei îşi continuă protestul alături de alte câteva sute de persoane, informează Mediafax.

UPDATE 21.40 Printre cei peste 10.000 de bucureşteni care au ieşit în stradă pentru cea de-a 22-a zi consecutivă se numără şi mai mulţi biciclişti. De asemenea, unii dintre protestatari mărşăluiesc pe Şoseaua Pantelimon alături de copiii lor.

FOTO: Facebook/Rezistenţa Urbană

Se scandează  „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”. Se împart, totodată, trecătorilor pliante cu explicaţii legate de protest şi cu informaţii privind proiectul minier.

UPDATE 21.32 În acest moment,  peste 10.000 de persoane demonstrează în Capitală împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană.

FOTO: Facebook/ Cris Ardelean

UPDATE 21.27 Protestatarii se află în acest moment pe Şoseaua Pantelimon şi se întorc spre zona centrală a Bucureştiului.

FOTO: Facebook/Adrian Pruna

UPDATE 21.08 Mai jos, harta iniţială a străzilor pe care urma să se mărşăluiască în această seară împotriva proiectului de la Roşia Montană.

 

Cei care au ieşit în stradă duminică au hotărât să schimbe însă traseul. Ei au continuat să mărşăluiască de la staţia de metrou Piaţa Iancului pe Şoseaua Iancului până la intersecţia cu Şoseaua Pantelimon.

 

 

UPDATE 20.50 În Bucureşti marşul a ajuns în zona Pache Protopopescu.

 

 

FOTO: Facebook/Mihaly Istvan

 

UPDATE 20.41 Un protest împotriva explotării aurului are loc în aceste clipe şi în Cluj-Napoca. Aici peste 3.000 de persoane au ocupat Piaţa Lucian Blaga şi au blocat traficul în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, potrivit Mediafax.

 

 

FOTO: Facebook/Paul David Marginean

 

Se scandează „Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste”, „Jos Ponta, jos, că eşti un mincinos” şi „Uniţi salvăm Roşia Montană”.

 

Mai multe detalii despre protestul din Cluj găsiţi aici.

 

 

FOTO: Facebook/Mihai Chereji

 

UPDATE 20.31 Pe ultimele etaje ale blocurilor de pe Şoseaua Iancului sunt proiectate mesaje pentru salvarea Roşiei Montane.

 

 

FOTO: Facebook/Radu Ciorniciuc

 

UPDATE 20.29 Numărul celor care demonstrează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană a ajuns la această oră la aproximativ 7.000 de persoane.

 

 

FOTO: Facebook/Rezistenţa Urbană

 

 

UPDATE 20.20 Protestatarii din Capitală au ajuns în zona Piaţa Iancului. Ei scandează „România, trezeşte-te”, „Aţi minţit poporul cu televizorul” şi „Unitate”.

 

 

FOTO: Facebook/Alin Radu

 

UPDATE 20.10 La Roşia Montană se protestează la această oră pentru începerea exploatării.

 

„Nu mi se pare corect să ajungem noi să stăm pe drumuri când putem să facem ceva constructiv pentru ţara asta”, a declarat un miner care protestează la Roşia Montană pentru un post de televiziune.

 

 

„Pe noi ne interesează protestele din Bucureşti pentru că suntem într-o situaţie penibilă”, a mai explicat protestatarul, adăugând că nu înţelege unde au fost „aceşti domni până acum”.

 

 

„Noi vrem sa ne întreţinem familiile”, a spus protestatarul de la Roşia Montană.

 

Mai multe detalii despre protestul minerilor de la Roşia Montană găsiţi aici.

 

UPDATE 19.59 În zona Parcului Izvorul Rece mărşăluiesc paşnic în aceste momente circa 5.000 de protestatari, iar numărul acestora este în creştere.

 

 

FOTO: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

 

UPDATE 19.51 Protestatarii sunt conduşi de un grup de biciclişti.

 

UPDATE 19.37 „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, acesta este îndemnul adresat de protestatari, în Bucureşti, zecilor de persoane care au ieşit la geam sau în balcon pentru a urmări marşul.

 

 

FOTO: Facebook

 

UPDATE 19:30 La Berlin, în faţa Parlamentului german, de unde televiziunea DIGI 24 transmite rezultatele alegerilor germane, s-a strâns un grup de câţiva români, care protestează faţă de proiectul Roşia Montană: „Uniţi salvăm Roşia Montană!”, strigă manifestanţii. În acelaşi timp, se protestează şi la Bucureşti.

 

UPDATE 19.25 Traficul pe Bulevardul Carol este blocat pe ambele sensuri de circulaţie.

 

 

FOTO: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

 

UPDATE 19:13 Mulţimea se îndreaptă către Piaţa Rosetti.

 

 

Foto: Facebook//Paul Chioveanu

 

UPDATE 19:10 Se scandează „Uniţi salvăm Roşia Montană!” şi „Roşia, Roşia / Vine revoluţia!”

 

 

Foto: Facebook//Elena Calistru

 

UPDATE 19:00 Peste 1.000 de protestatari faţă de exploatarea de la Roşia Montană au pornit în marş de la Universitate, pe Bulevardul Carol, în cea de-a 22-a zi de proteste faţă de proiectul minier.

 

Potrivit traseului anunţat, protestatarii urmează să meargă pe Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon şi se vor întoarce pe Bulevardul Ferdinand.

 

UPDATE 18:50 Protest şi marş la Iaşi, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

 

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, participanţii pornind apoi într-un marş pe străzile oraşului, numărul acestora ajungând la 600, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au scandat „Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Roşia Montană nu e de vânzare” şi „Nu corporaţia face legislaţia”.

 

 

FOTO: Sebastian Tataru/Mediafax Foto – Protest la Timişoara.

 

De asemenea, oamenii aveau pancarte pe care scria „Consultare, nu sfidare”, „Iaşiul nu înghite cianura”, „Ieşeni, oraşul vă aparţine” şi „Opriţi asediul Roşiei Montane”.

 

Mitingul a durat câteva zeci de minute, după care protestatarii au plecat în marş pe traseul Piaţa Unirii-strada Arcu-Canta.

 

Circulaţia rutieră pe traseul marşului se desfăşoară cu dificultate, zeci de poliţişti şi jandarmi fiind mobilizaţi pentru asigurarea ordinii.

 

UPDATE 18:40 Participanţii la protestul de la Cluj-Napoca faţă de proiectul Roşia Montană, al căror număr a depăşit 2.000 de persoane, au pornit, duminică seară, în marş spre cartierul Mănăşur, blocând traficul rutier, în Piaţa Unirii şi pe strada Memorandumului, ocupând întreg carosabilul.

 

 

FOTO: Sebastian Tataru/Mediafax Foto – Protest la Timişoara.

 

În trafic au rămas blocate mai multe autoturisme care nu mai puteau înainta, dar şi autobuze şi troleibuze ale regiei de transport public. Alţi şoferi sunt dirijaţi de poliţişti pe străzi ocolitoare.

 

UPDATE 18:35 Şi la Braşov, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta.

 

UPDATE 18:30 Flashmob cu „Oda bucuriei” şi protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, la Timişoara

 

Aproximativ 30 de muzicieni au cântat „Oda bucuriei”, duminică după-amiază, în centrul Timişoarei, în cadrul unui flashmob care a precedat protestul faţă de proiectul de la Roşia Montană, la care participă circa o sută de persoane. Detalii aici!

 

UPDATE 18:00 În Piaţa Universităţii au început să se strângă manifestanţii împotriva proiectului Roşia Montană.

 

UPDATE 17:45 Oana Boc, alături de manifestanţii din Cluj

 

Peste o mie de persoane protestează, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, manifestanţii urmând să pornească într-un marş spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

Participanţii la protest s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum „Cianura ucide”, „Opriţi marele jaf”, „Ponta demisia”, „Revoluţia începe de la Roşia Montantă”, „Mineritul cu cianuri înseamnă moarte”.

 

Protestatarii scandează „Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Nu ne lăsăm, nu capitulăm”.

 

La protest participă şi Oana Boc, soţia primarului din Cluj-Napoca, aceasta nefiind prima dată când ea este prezentă la aceste acţiuni, precum şi preşedintele PRM, Gheorghe Funar. Vezi aici mai multe detalii!

 

Sâmbătă, manifestanţii  din Capitală au format un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, scandând „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi solicitând demisia politicienilor implicaţi în proiectul de exploatare a zăcămintelor din judeţul Alba.

 

Săptămâna trecută, peste 10.000 de persoane au participat la un marş organizat duminică seara în Capitală. Manifestanţii au străbătut mai multe bulevarde centrale, blocând circulaţia.

 

Cei ieşiţi în stradă de mai bine de trei săptămâni cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

 

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege pentru reglementarea exploatării de la Roşia Montană. Documentul a fost trimis Parlamentului unde s-a înfiinţat o comisie specială pentru analizarea legii.

 

De atunci, sute de protestatari au ieşit zilnic în stradă atât în Capitală cât şi oraşele mari din ţară pentru a cere salvarea Roşiei Montane.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php