Roșia Montană a scos în stradă mii de oameni în întreaga țară. La București, protestatarii au părăsit Piața Universităţii după ora 3:00

0 801

Peste 4000 de persoane care se opun redeschiderii exploatării de la Roşia Montană s-au strâns duminică după-amiază în centrul Capitalei, la Piaţa Universităţii. După două ore, manifestanţii au blocat bulevardul Magheru timp de jumătate de oră. Proteste au avut loc şi la Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara şi Iaşi. De-a lungul zilei, lozincile scandate nu au fost întotdeauna legate de Roșia Montană, ci au vizat întreaga clasă politică.

 

 

Actualizare ora 3:00 Protestatarii părăsesc Piaţa Universităţii.

Actualizare ora 2:00 Pe Facebook sunt postate în continuare fotografii şi clipuri video de la proteste. Un exemplu.

Actualizare ora 23:00 Câteva sute de oameni continuă să protesteze în Piața Universității.

Actualizare ora 21:35 Cei peste 1000 de manifestanţi care au protestat duminică seară la Guvern faţă de proiectul de la Roşia Montană au pornit către Universitate, unde se adunaseră iniţial. Ei se îndreaptă din nou spre Universitate, traficul fiind restricţionat pe bulevardele de pe traseu.

Protestarii, purtând pancarte şi steaguri ale României, scandează mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Actualizare ora 20:20 Protestatarii au ajuns în Piața Victoriei. Jandarmii încearcă să facă un cerc în jurul lor. Deocamdată nu au fost incidente.

Actualizare ora 20:00 Protestatarii s-au oprit la Piața Romană, după ce au pornit într-un marș spre Piața Victoriei. Jandarmii i-au însoțit. Rândurile protestatarilor se îngroașă.

––––––––

Protestatarii au decis să plece spre Teatrul Național și s-au oprit în mijlocul străzii.

Oamenii legii au adus echipe de negociatori şi încearcă să îi convingă pe protestatari să elibereze strada. Sunt prezente şi echipe de jandarmi.

Protestul a început la ora 17:00. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, manifestanții aveau autorizație pentru un protest la Parcul Izvor, şi nu la Universitate, între orele 17:00-21:00.

S-au instituit filtre pe bulevardul Magheru, până în zona Hotelului Intercontinental.

Protestatarii arborează pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, flutură steaguri ale României şi scandează.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Proteste și la Cluj, Braşov, Sibiu, Iaşi şi Timişoara

Înarmaţi cu pancarte, fluiere şi steaguri, oamenii au scandat împotriva proiectului de lege care permite exploatarea aurului la Roşia Montană. „Nu am ieşit la alte proteste, dar natura nu are gură să se apere”, spune o participantă la mitingul din Piața Universității.

Printre protestatari s-a aflat şi deputatul PDL, Theodor Paleologu, care a spus că se va opune proiectului la votul în Parlament. „Cred că e un proiect păgubos şi prost construit şi din punct de vedere tehnic nu e bun”, a explicat Paleologu.

Manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe din ţară.

La Cluj au venit peste 4000 de oameni, marcând cea mai mare mobilizare din întreaga țară. Traficul a fost blocat timp de aproape o oră. „Hai afară, hai în stradă, pentru Roşia Montană!”, au strigat protestatarii.

Proteste au fost şi la Braşov. „Avem cu toți o rană – Roșia Montană!”, a fost sloganul cel mai frecvent. Peste 300 de oameni s-au strâns în faţa Prefecturii Braşov. „Sperăm să sensibilizăm încă puțin măcar o parte din populația României care nu a aflat încă de acest proiect”, a explicat un participant.

Pe lângă problemele legate de mediu, protestatarii au ridicat şi problema câştigurilor prea mici pe care le-ar primi statul din exploatarea resurselor. „Se laudă cu 6%, dar peste tot în țările civilizate e 20%. Târgul pe care țara noastră îl face nu e avantajos”, afirmă un participant.

Și la Timişoara au ieşit în stradă aproximativ 300 de persoane. Protestatarii consideră proiectul aurifer extrem de dăunător pentru mediul înconjurător. „Petiția nu poate să facă multe chestii, noi putem să facem ceva dacă ieșim în stradă”, sunt ei de părere.

La Sibiu, peste 200 de oameni s-au strâns în Piaţa Mare, unde au protestat timp de mai bine de o oră: „Nu suntem de acord cu Roşia Montană, cu exploatarea minieră de către străini, vrem ca ea să se facă de către români. Noi am venit doar să ne exprimăm punctul de vedere și să vedem ce va urma”.

S-a scandat împotriva proiectului şi la Iaşi.

Oamenii care protestează îşi pun toate speranţele că Parlamentul va respinge proiectul de lege. Ei au de gând să continue manifestaţiile dacă acesta va fi votată totuşi de legislativ.

Multe dintre aceste mitinguri au fost neautorizate, motiv pentru care organizatorii riscă să fie amendaţi.

| de pe Digi24

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php