Mafia lemnului: Pierderi de miliarde, recompense pe capul denunţătorilor
Pădurile din România se răresc, iar banii din buzurele celor care se ocupă cu defrișările se umplu cu miliarde de euro. Presa a atras, de mai bine de doi ani, atenţia asupra defrișărilor, în special din Cluj Napoca și Harghita. Despre defrișările din Cluj, Lucia Varga a spus că au fost întreținute de factori politici. Ea îi avertizează pe cei care au avut interesul defrișării să nu doarmă liniștiți, pentru că îi paște dosare penale. Pe capul lui Dezső-Kálmán Becsek-Garda, fost deputat de Harghita, s-a pus recompensă pentru că a sesizat în Parlament defrișările ilegale. I s-a umblat la mașină și a făcut accident. Procurorii l-au avertizat că ar face bine să cadă la pace, dacă nu vrea să fie închis.
În Cluj au dispărut 1.000 de hectare de pădure, ceea ce înseamnă 54 de miilioane de lei. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultura, Lucia Varga, afirma că “mafia lemnului din județul Cluj a fost la ea acasă”, fiind “întreținută inclusiv de factori politici”.
Lucia Varga a constatat, în urmă cu o săptămână că ”pădurile din Cluj au fost distruse, agresate, tăiate ilegal de niște oameni care au acționat timp de patru-sașe ani cu toleranța instituțiilor statului. Cifrele rezultate în urma controalelor – 345.144 de metri cubi de lemn tăiat ilegal din anul 2007, pagube peste 54 de milioane de lei de la câteva ocoale”. Varga a ajuns la concluzia că “1.000 de hectare de pădure din județ ne îngrijorează și ne face să credem ca mafia lemnului în județul Cluj a fost la ea acasă, a fost întreținută inclusiv de factori politici”.
Avertisment pentru băieții deștepți din mafia lemnului
Lucia Varga îi avertizează, pe cei care au furat, să nu stea liniștiți că fapta s-a prescris, pentru că le-a întocmit un raport pentru a începe urmărirea penală în instanță. Pe capul lui Dezső-Kálmán Becsek-Garda, pentru o sesizare în Parlament, au fost puși 35.000 de euro. Până unde va merge mafia lemnului?
În urmă cu doi ani presa atrăgea atenția asupra lui Melles Elöd, șeful unui Ocol privat din Gheorgheni, numit atunci “stăpânul pădurilor, protejatul autorităților”. Între 2000 și 2004 Elöd a condus Ocolul Silvic de stat. Pe atunci deputatul Garda a sesizat Parlamentul cu privire la mafia lemnului. A scos la iveală dezastrul de la Gheorgheni. În 2003 situația de la Gheorgheni ajunge pe masa parlamentarilor. O comisie este trimisă în control și înainte de sosirea ei, mafia lemnului dă foc parcelei 209-210 pentru a acoperi urmele, potrivit Pro TV. În 2008, cazul Elöd este închis de Comisia de abuzuri din Camera Deputaților. Concluzia: unitățile de parchet teritoriale au tergiversat finalizarea cercetărilor, până la prescriere.
În anul 2013, Dezső-Kálmán Becsek-Garda vorbește la Antena 3. “Am primit ameninţări. În timpul luptei mele împotriva mafiei lemnului, s-a umblat la maşina mea şi am avut un accident deosebit în anul 2001, când s-a umblat la direcţia maşinii mele. Pe capul meu au fost propuşi 35.000 de euro, ca să se scape de mine” a spus fostul deputat Dezső-Kálmán Becsek-Garda.
Împăcarea sau trei ani de închisoare
“Am fost invitat printr-un telefon de domnul Vintilescu și cei care erau amințiti în acest referat au cerut să mă împac cu ei, să spun că am greșit. Eu am refuzat să fac acest lucru”, a spus Dezső-Kálmán Becsek-Garda. El a adăugat că totul s-a întâmplat în biroul procurorului. Garda a subliniat că “procurorul m-a amenințat cu trei ani de închisoare pentru referat parlamentar și pentru că nu mă împac cu cei menționați“.
“S-a depus o plângere pe care eu nu am primit-o și după ce am pierdut mandatul de deputat, s-a activat plângerea pentru insultă și calomnie pentru că am făcut referatul parlamentar”, precizează fostul deputat. Procuratura i-a spus fostului deputat că “domnul Vintilescu are dreptate”.