O epidemie de HIV, la un pas sa izbucneasca in Romania. Situatia este critica. Care sunt cauzele

0 474

 

drogurile-legale-se-transforma-in-profituri-frumoase-pentru-comercianti-si-lupta-cu-moartea-pentru-consumatori-176178Romania risca o epidemie de HIV, dar si de hepatita, in formele ei cele mai grave.

 

Este semnalul de alarma pe care il trag voluntarii Asociatiei Romane Anti-SIDA, dupa ce au ramas fara fonduri si nu mai au din ce sa le cumpere seringi si prezervative consumatorilor de droguri.

 

Situatia este critica pentru ca dependentii de stupefiante vor folosi aceleasi ace.

Bucuresti, zona Garii de Nord. O seara aparent banala. Voluntarii impart seringi, prezervative si pansamente sterile, iar consumatorii de droguri asteapta sa le vina randul. Din nefericire, este ultima seara in care ambulanta sociala ajunge in zona.

 

Dupa 14 ani, proiectul care a permis furnizarea de materiale sterile s-a incheiat. Pana acum, banii veneau de la Uniunea Europeana.

 

Printre cei ingrijorati am gasit-o si pe Ioana. Se drogheaza de 4 ani, de cand au aparut pe piata etnobotanicele. In acest interval s-a infectat cu HIV, dupa ce a folosit seringa altcuiva.

 

Ma simt o leguma… Am vazut multi care au murit, au paralizat. E greu, suntem toti bolnavi. De-acum trebuie sa iau de la colegi, altii iau de pe jos seringi folosite. Stiu ca sunt infectata si nu imi mai este frica„, spune Ioana.

 

Toti acesti oameni se invart intr-o lume murdara. O fata a societatii nevazuta de autoritati sau de oamenii cu bani si conditie sociala, dar care exista. Si este ca o molima, lasata sa se extinda.

 

Oricand un copil se poate intepa intr-un ac aruncat la intamplare la coltul blocului. Oricand o consumatoare care isi vinde trupul poate imbolnavi un sot care se intoarce acasa la sotie…

 

Un consumator are nevoie si de zece seringi zilnic. Teoretic, le-ar putea cumpara cu 10-20 de lei. Doar ca asta nu se intampla. Fie nu sunt primiti in farmacii, fie nici nu mai ajung pana acolo, preferand sa-si pastreze banii pentru droguri.

 

Dan Popescu, Asociatia Romana Anti-SIDA: ”Se inchid practic toate serviciile de schimb de seringi in Bucuresti si in Romania si atunci riscul de infecatre cu HIV, hepatita B si C in randul consumatorilor de droguri creste alarmant, pentru ca nu mai au material steril de injectare. Incercam sa protejam societatea protejand consumatorii„.

 

Pentru a atrage atentia asupra situatiei, voluntarii si cativa dintre beneficiarii programului au protestat.

 

Agentia Nationala Antidrog promite ca, in cateva luni, va face rost de bani pentru materiale sanitare.

 

Ministerul Sanatatii a oferit anul trecut 400.000 de seringi care au fost refuzate insa de consumatori, pe motiv ca nu sunt potrivite pentru nevoile lor.

 

Schimbul de seringi costa 500 de euro pe an pentru fiecare pacient, de 12 ori mai putin decat tratamentul pentru HIV.

 

Aproximativ 20.000 de oameni, adica 1% din populatia Capitalei, consuma droguri injectabile. 88% dintre ei, adica aproape 18.000, sunt infectati cu hepatita C, iar aproximativ un sfert cu HIV.

 

 

Sursa: stirileprotv.ro08.07.2013

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php