Sistemul electoral pune piedici serioase candidatului independent la europarlamentare
Anul viitor, în luna mai (nu s-a stabilit încă data exactă), vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Conform Legii 33/2007, un candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European are nevoie de 100.000 de semnături de unul singur pentru a-şi depune candidatura. În schimb, un partid cu o listă consistentă de candidaţi (circa 40) şi o întreagă infrastructură are nevoie de 200.000 de semnături. Echitabil, nu? Prin aceasta se încearcă clar scoaterea din joc a tuturor celor care se încăpăţânează să nu facă parte din sistem (a se citi din încrengătura partidelor).
România are cele mai draconice condiţii pentru participarea independenţilor la europarlamentare, dintre toate statele europene unde este admisă candidatura în afara organizaţilor politice, conform raportului “România are nevoie de sistem electoral competitiv pentru europarlamentare”, publicat de Centrul Român de Politici Europene . Şi CRPE recomandă clar şi răspicat modificarea sistemului electoral.
Strigător la cer este şi faptul că în afara numărului enorm de semnături necesare, mai există o piedică clară pusă candidatului independent: modelul listei pentru strângerea semnăturilor nu este adoptat nici până în acest moment. Conform prevederilor art. 66 alin. (1) din Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, modelul listei susţinătorilor este stabilit, în termen de cel mult 5 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a zilei alegerilor, de către Guvern, prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Afacerilor Interne. Or nici până astăzi nu s-a întâmplat aceasta! Astfel perioada de strângere de semnături se reduce drastic, după bunul plac al guvernanţilor, făcând practic imposibilă atingerea pragului minim până la termenul limită de depunere a candidaturii.
Privind toate acestea, este necesară modificarea de urgenţă a legii şi stabilirea unor condiţii corecte şi echitabile pentru participarea ca independent la Alegerile Europarlamentare din 2014. Se vor încumeta oare partidele parlamentare să îndrepte ceva în această privinţă? De Erwin Albu
Sursa: Frontpress
Poza asta e preluata de la marxisto-ateii de la militia spirituala. Sa inteleg ca sunteti impotriva Bisericii?
Noi am luat-o de la sursa articolului.
Așa este, menționarea BOR acolo nu e deloc fericită.
Ne cerem scuze pe această cale pentru această scăpare și vom înlocui imediat poza.
Vă mulțumim.
Redactor de serviciu,
Florin Dobrescu