EXCLUSIV. România ”lucrată” de UDMR în SUA, se pare, cu ajutorul unui senator PNL. FOTO
România este ”urecheată” sever de congressmani americani care solicită intervenția SUA în justiția din România
Potrivit Jurnalului Național, un număr de 21 de congressmani americani au adresat în data de 13 iunie a.c. (atenție la dată!) o scrisoare Secretarului de Stat, John Kerry, prin care îi solicită acestuia să pună presiune pe Guvernul român, cu scopul de a pune capăt “persecuţiilor” şi de a retroceda în totalitate bunurile confiscate după 1945 de statul comunist român de la biserici şi alte grupuri religioase.
“Guvernul comunist din România a confiscat 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituii civice şi caritabile aparţinând bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene, dar şi 1.980 de proprietăţi ale comunităţilor evreieşti, precum şi toate bunurile, inclusiv clădirile bisericilor”, se arată în scrisoarea citată.
Limbajul utilizat de oficialii americani este unul cât se poate de dur la adresa României. Semnatarii scrisorii par să cunoască situația din România foarte bine și indică chiar, cât se poate de clar, cazul pretinsei renaționalizări a clădirii Colegiului “Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe. În acest caz, cei 21 de congressmani vorbesc chiar de ”persecuție” a justiției din România la adresa deputatului UDMR Marko Attila și a altor două persoane condamnate de către o instanță din România pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată (detalii aici). Mai mult chiar, semnatarii îi atrag atenția Secretarului de Stat asupra faptului că următorul termen în acest dosar este în data de 27 iunie a.c., când s-ar putea decide soarta celor trei condamnați pentru simplul motiv că au vrut să aplice legea, după cum se precizează în scrisoare.
Scrisoarea americanilor și vizita ministrului David la Washington doar o coincidență?
În perioada 8-16 iunie a.c. (atenție la dată!) Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, liberalul Cristian David, a efectuat o vizită de lucru în SUA. Potrivit paginii oficiale de internet a Ministerului Afacerilor Externe vizita a cuprins întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii române din New York, Washington DC şi Chicago, oficiali americani şi reprezentanţi ONU (detalii aici). Până aici nimic ieșit din comun.
Ministrul David a fost însoțit pe toată durata vizitei de către senatorul Ben-Oni Ardelean, senator PNL de Timiș. Cel mai probabil prezența lui Ardelean în această vizită a fost justificată de calitatea sa de secretar al Comisiei de politică externă din Senatul României. Pe lângă această calitate oficială, Ardelean mai are însă câteva mici detalii în biografia personală care l-au recomandat pentru această vizită. Ardelean a fost pastor baptist în SUA și a studiat la mai mult școli baptiste din Atlanta și California (detalii aici). Din nou, nimic ieșit din comun.
Interesant este faptul că semnatarii scrisorii aleg calea cea mai contundentă și solicită Secretarului de Stat să intervină și să pună presiune pe justiția din România în loc să-i comunice ministrului Cristian David preocuprile lor. Conform paginii oficiale de internet a MAE, ministrul David a avut o întâlnire chiar cu unul dintre semnatarii scrisorii, Christopher Smith, membru în Comitetul pentru afaceri externe a Congresului SUA (detalii aici).
Prea multe coincidențe ”întâmplătoare”?
Semnele de întrebare apar abia atunci când începem să coroborăm toate aceste informații.
Surse din cadrul Ambasadei României la Washington DC au confirmat faptul că ministrul David a relizat vizitele oficiale cu partea americană în perioada 8-12 iunie. Scrisoarea semnată de cei 21 de congressmani americani este datată 13 iunie (la cinci zile după ce delegația românească a ajuns în SUA), după ce ministrul David s-a întâlnit cu congressmanul Christopher Smith.
Să fie oare doar o simplă coincidență prezența în delegația românească a unui pastor baptist foarte bine conectat în comunitatea baptistă din SUA? Să fie oare doar o simplă coincidență faptul că în scrisoarea americanilor se face vorbire pe larg despre un caz în care este implicată Biserica Reformată din România? La mijloc sunt mult prea multe coincidențe ”întâmplătoare”.
Nu poate nega nimeni faptul că situația dosarului ”Szekely Miko” este prezentată foarte detaliat în scrisoarea celor 21. Suspect de detaliat chiar. Cred că marea majoritate a celor a căror nume apare pe această scrisoare nici nu știu unde anume pe hartă este România. De aici si până la îngrijorarea lor pentru cazul dosarului ”Szekely Miko” și soarta UDMR-istului Marko Attila distanța este foarte mare.
Aș puncta de asemenea și faptul că în scrisoare este utilizată mai întâi denumirea în limba maghiară și după aceea denumirea în limba română a municipiului Sfântu Gheorghe, jud. Covasna (începutul paginii a doua). Evident, acesta este un simplu detaliu. Detaliu care însă spune foarte mlte despre cei care au redactat această scrisoare care se vrea a fi scrisă de câțiva congressmani americani preocupați de situația bisericilor ”minoritare” din România.
Toate aceste informații puse cap la cap sugerează un singur lucru: scrisoarea semnată de cei 21 de congressmani americani a fost redactată, se pare, în România (poate UDMR știe unde!) și dusă în SUA pentru a fi semnată, cel mai probabil chiar de către senatorul PNL Ben-Oni Ardelean, care s-a folosit probabil de legăturile sale pe linia Bisericii baptiste (deși probabil nici ministrul David nu e străin de subiect). Cine îi poate convinge să rezoneze pe niște congressmani americani baptiști mai bine decât un pastor baptist român care invocă persecuția la adresa Bisericii Reformate din România?
De remarcat și faptul că, în ciuda limbajului foarte contundent folosit de partea americană, oficialitățile de la București nu au avut absolut nicio reacție până în acest moment. Complet inexplicabil, nici ministrul Titus Corlățean (care este ocupat să se certe cu dmisionarul de la conducerea ICR) și nici primul ministru Victor Ponta nu au reacționat față de această imixtiune grosolană a SUA în justiția din România. Rămâne de văzut care va fi reacția lui Kerry care este acum obligat legal să răspundă la această scrisoare.