1 aprilie – Zi naţională a memoriei românilor victime ale masacrului de la Fântâna Albă

0 597

547432_558062304214792_1949052666_nAstăzi se împlinesc 72 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, în care, într-o sigură noapte, aproape 3.000 de români au fost executaţi de trupele ocupante sovietice.

Parlamentul României a decis, în 2011, ca ziua de 1 aprilie să fie declarată Ziua naţională în memoria românilor victime ale masacrului de la Fântâna Albă şi din alte zone ale deportărilor, foamei şi alte forme de represiune organizate de sistemul totalitar sovietic în Ţinutul Herta, nordul Bucovinei, şi întreaga Basarabie.

*In urma cu 72 de ani, la data de 1 aprilie 1941, în teritoriile româneşti ocupate de trupele sovietice şi care astăzi se află pe teritoriul Ucrainei, NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora s-ar permite trecerea graniţei în România. Drept urmare, mulţi români din aproximativ zece sate de pe malul Siretului s-au îndreptat către frontieră, dornice să ajungă în Ţară.
La mai puţin de trei kilometri de locul de graniţă, mai exact în localitatea Fântâna Albă, grănicerii sovietici i-au somat pe români să se oprească, după care au tras în plin, secerându-i cu mitraliere. Cei care au supravieţuit au fost urmăriţi şi spintecaţi cu sabia, iar, după masacru, atât morţii, cât şi raniţii au fost aruncaţi în gropi comune, dinainte pregătite. Puţinii români care au supravieţuit au fost arestaţi de trupele NKVD la Adâncata şi, după torturi înfiorătoare, au fost duşi în cimitirul evreiesc din localitate şi aruncaţi de vii într-o groapă comună, care nu a fost acoperită cu pământ, ci cu var nestins, pentru a mări suferinţele oamenilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php