Mars national impotriva gazelor de sist, in 4 aprilie

0 777

În 4 aprilie a.c., va avea loc un marş naţional împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, susţinut de ONG-urile de mediu, potrivit lui Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.

„La marşul din 4 aprilie, care se va desfăşura în toată ţara, vor participa toţi cei care sunt împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Ei vor avea susţinerea ONG-urilor de mediu şi voi anunţa, personal, Coaliţia de Mediu. Trebuie tras un amplu semnal de alarmă asupra catastrofei ecologice care s-ar putea produce în urma fracturării hidraulice, metoda pe care Chevron intenţionează să o folosească în perimetrele în care şi-a propus să înceapă forajul”, a declarat, în exclusivitate, pentru Green Report, Nicolae Rădulescu-Dobrogea.

Chevron Romania a depus deja la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui 3 solicitări de emitere a acordului de mediu pentru sonde de explorare a gazelor de şist în localităţile Popeni (Gagesti), Siliştea (Pungesti) si Păltiniş (Băceşti).

APM Vaslui: “Eliberarea acordului de mediu  dureaza peste 4 luni”

„APM Vaslui a emis deciziile de evaluare iniţială de impact asupra mediului pentru cele 3 proiecte şi, în funcţie de evaluări şi documentaţie, se va decide dacă se va elibera, sau nu, acordul de mediu, proces care poate să dureze peste 4 luni”, a explicat, pentru Green Report, Mihaela Bodeanu, reprezentant Compartiment Relatii Publice, APM Vaslui.

Potrivit obiectivdevaslui.ro, autoritatile locale din comuna Pungesti, una dintre localitatile de pe lista Chevron, au votat, miercurea trecuta, o hotarare prin care interzic explorarea si exploatarea gazelor de sist. Este cea de-a saptea unitate administrativ-teritoriala din judetul Vaslui care se pronunta oficial impotriva Chevron.

„(…) Primarul Mircea Vlase (n.r.-comuna Pungesti) a intrebat fiecare consilier in parte, din ce cauza nu este de acord cu extragerea gazelor de sist din subsolul comunei. Consilierii au raspuns, la unison, ca metoda exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica presupune prea multe riscuri pentru mediu”, scrie obiectivdevaslui.ro.

Ponta: “Nu exista dovada ca tehnologia de explorare afecteaza mediul”

Premierul Victor Ponta afirma, in urma cu cateva zile, ca, deocamdata, nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca tehnologia de explorare a gazelor de sist afecteaza mediul.

„(…) Citesc tot ce apare din punct de vedere stiintific si, pana in acest moment, nu exista niciun fel de dovada ca aceste tip de tehnologie afecteaza mediul. Insa, trebuie sa fii foarte atent si sa vezi ce se intampla in America, unde, deja, se exploateaza pe scara foarte larga, sa vezi ce se intampla in alte tari”, a declarat Victor Ponta pentru B1TV.

Premierul a mai spus ca alimentarea cu gaze a Romaniei reprezinta o problema strategica si ca tara noastra trebuie sa identifice si alte surse, insa “nu se va face nicio explorare, daca autoritatile locale se vor opune“.

Sursa: green-report.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php