Comemorarea luptătorilor căzuţi în rezistenţa armată din M-ţii Călimani-Gurghiu

0 1.325

DSC_7031Duminică, 30 decembrie 2012, Biserica Ortodoxă din Răstoliţa cu hramul “Sf. Nicolae” a fost neîncăpătoare. Şi asta datorită faptului că la slujba care se anunţa una obişnuită au participat, pe lângă obişnuiţii mireni, atât reprezentanţi ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), Filiala Mureş, ai PNŢCD, organizaţia Mureş, reprezentată prin preşedintele Dimitrie Poptămaş, dl. Ilarie Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, dl. Mihail Fărcaş, reprezentantul Asociaţiei Cultural-Patriotică “Avram Iancu”, Filiala Târgu-Mureş, cât şi un grup de 14 tineri membri ai Filialei Braşov a Partidului “Totul pentru Ţară” în frunte cu vicepreşedintele Sorin Pura, prezenţi pentru prima dată în localitate.

După predica părintelui-paroh Moldovan-Lirca Ioan, cu un vânt ascuţit în faţă, dar pe un cer senin cu soare, ne-am îndreptat cu toţii paşii către cimitirul din localitate pentru a fi prezenţi la slujba de pomenire a celor trei martiri înhumaţi aici, Eugen Cengher, Virgil Gheorghiu şi Alexandru Grigorescu care au făcut parte din rezistenţa anticommunistă din Munţii Călimani-Gurghiu şi care au fost executaţi în localitate la data de 29 decembrie 1948 de către sistemul represiv comunist.

Date despre activitatea celor trei martiri din Răstoliţa se regăsesc în cartea semnată de Tiberiu Hentea, “De la Cotul Donului la Aiud”, în însemnările lui Ion Samoilă, precum şi în alte articole mai puţin cunoscute, scrise de-a lungul timpului, care surprind relatări ale sătenilor care i-au cunoscut pe cei trei.

Astfel, la 15 mai 1948, începându-se acţiunea de arestare a foştilor legionari de pe tot cuprinsul ţării au fost arestaţi maiDSC_7024 mulţi legionari şi de pe Valea Mureşului, printre care şi aceştia trei, Ioan Eugen Cengher, originar din Săcalul de Pădure, judeţul Mureş, economist cu studii făcute în ţară şi în străinatate, fost guvernator al Băncii Centrale Române în perioada guvernării legionare, stabilit la Răstoliţa împreună cu familia (soţia şi copilul), Alexandru Grigorescu, de loc din satul Căciulaţi – Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov, locotenent al Armatei Române, participant la luptele de pe fronturile din estul şi vestul Europei şi Ioan Virgil Gheorghiu, fost student la Iaşi, fiind angajaţi la fabrica de tanin “Etamal”, din Răstoliţa. Au fost  transportaţi apoi pentru anchetă la Târgu-Mureş, împreună cu alţi oameni din localităţile învecinate bănuiţi că au avut legături cu grupul lor, fiind torturaţi cu sălbăticie de către securişti.

La data de 29 decembrie 1948, Cengher, Gheorghiu şi Grigorescu au fost readuşi la Răstoliţa pentru o aşa-zisă reconstituire. Aici, după spusele dlui. Gheorghe Lirca din localitate, au fost “plimbaţi”  prin comuna legaţi cu lanţuri la picioare şi la gât cu o pancartă din tablă pe care scria “Trădători, Fascişti, Spioni” de către securiştii Friedman Alexandru, Macigan Gheorghe şi Gancz, evrei la origine. După ce  au fost purtaţi prin tot satul aceştia i-au dus pe arestaţi pe pârâul numit “Moara Dracului” unde i-au împuşcat fără a fi judecaţi.

DSC_7016Trupurile lor neînsuflţite au fost apoi încărcate pe o sanie pentru lemne şi aduse de către trei săteni, Haja Alexandru, Lirca Petru şi Cif Ioan până la grajdul comunal. Aici au fost descărcate şi “abandonate” într-o încăpere nefolosită unde au zăcut îngheţate cca. 3 săptămâni, fără a fi păzite de cineva, oricine având acces să le vadă, alimentându-se astfel groaza printre săteni. Săteni care nu au avut linişte în acele zile, mulţi dintre ei fiind duşi la Securitate şi anchetaţi în legătură cu cei trei. După aceste 3 săptămâni trupurile lor au fost aruncate într-o groapă comună de la marginea cimitirului.

Odată cu căderea regimului comunist reînhumarea lor creştinească a fost posibilă şi a avut loc în anul 1995 tot în cimitirul din localitate, lângă vechea bisericuţă din lemn de pe valea Răstoliţei, cu sprijinul AFDPR Mureş, prin preşedintele acesteia, Man Nistor. Începând cu acest an, 1995, comemorarea şi cinstirea acestor trei martiri se face an de an, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu implicarea directă a dlui. Lirca Gheorghe, în duminica cea mai apropiată zilei de 29 decembrie.

După slujba de pomenire au fost ţinute cuvântări de către Nistor Man, Dimitrie Poptămaş, Ilie Frandăş din Reghin şi Sorin Pura, de asemenea fiind depuse şi coroane din partea delegaţiilor PNŢCD Mureş, AFDPR Mureş şi “Totul pentru Ţară” Braşov.

 

 Vasile Şendrea

Răstoliţa, 30 dec 2012

DSC_6921

DSC_7010

DSC_6950

DSC_6987

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php