Statul Roman condamnat la CEDO pentru Mineriada din 1990

0 1.032

Statul român trebuie să plătească suma de 30.000 de euro ca daune morale Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost ucis în timpul Mineriadei, deoarece cazul nu a fost soluţionat, a hotărât, ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

CEDO a hotărât în cazul plângerilor formulate de Anca Mocanu, Marin Stoica, Teodor Mărieş şi Asociaţia “21 Decembrie 1989″, referitoare la intervenţia forţelor de ordine la Mineriada din iunie 1990.

Intervenţia a făcut mai multe victime printre civili, printre care şi soţul Ancăi Mocanu, Velicu Valentin Mocanu, ucis de glonţ, cazul nefiind până în prezent soluţionat.

CEDO a constatat încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – dreptul la viaţă – în ceea ce priveşte plângerea Ancăi Mocanu şi a hotărât ca statul român să îi plătească acesteia suma de 30.000 de euro.

Oficial statistica neagră a mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 se referă la zeci de morţi, dintre care doar şase au fost identificaţi şi recunoscuţi, s-au înregistrat 746 de răniţi, au fost violate şase femei şi au fost deţinuţi ilegal peste o mie de intelectuali, studenţi din Universitate şi Arhitectură, de către mineri şi forţele aflate în slujba FSN-ului.

Primul dosar, 74/P/1998, înregistrat la data de 23 octombrie1998, la Secţia Parchetelor Militare, are ca obiect cercetare împrejurărilor în care au fost omorâte prin împuşcare, în perioada 13-15 iunie 1990, Mitriţă Lepădatul, Mocanu Velicu Valentin, Dunca Gheorghiţă şi Drumea Dragoş.

În acest dosar au fost trimişi în judecată, în 18 mai 2008, generalii în rezervă Mihai Chiţac şi Gheorghe Andriţa, precum şi coloneii Traian Ştefan Călin, Dumitru Costea şi Vasile Constantin, pentru instigare şi tentativă la ucidere.

Dosarul a fost restituit la procurori pentru completarea urmăririi penale, iar prin rechizitoriul din 27 iulie 2007 s-a dispus, din nou, trimiterea în judecată a lui Chiţac, Andriţa, Costea şi Constantin.

Dosarul a fost din nou restituit procurorilor, în 23 iunie 2008, pentru refacerea urmăririi penale. În acelaşi dosar, prin rezoluţia din 19 iunie 2007 s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu. De Paul Panait – NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php