Activişti Greenpeace legaţi cu lanţuri de caloriferele din biroul ministrului Laszlo Borbely (FOTO)
25 de activitişti Greenpeace au blocat biroul ministrului László Borbély, nemulţumiţi de discuţiile privind acordul de mediu pentru proiectul Roşia Montană.
Activiştii Greenpeace din Austria, Ungaria, Germania, Italia, Slovacia şi România s-au legat cu lanţuri de biroul lui László Borbély.
Ei se aflau la discuţii privind proiectul Roşia Montană, dar au ales să protesteze într-un mod inedit. Surprins de situaţie ministrul Mediului a chemat poliţia.
Ministrul Mediului, László Borbély, a declarat că, la discuţiile pe care le-a avut cu activiştii de la Greenpeace, aceştia i-au cerut să spună că nu este de acord cu proiectul Roşia Montană.
“Le-am explicat că nu pot să spun acest lucru din poziţia pe care o am ca ministrul Mediului, dar pot să declar ceea ce am declarat şi până acum: că analizăm proiectul şi că îi dăm drumul numai dacă este bun pentru mediu”, a delcarat Borbély.
El a mai spus că după ce a discutat cu protestatarii, aceştia au refuzat să plece şi doi dintre ei s-au legat cu lanţuri de calorifer. “Atunci am zis că la Ministerul Mediului este astăzi un fel de ziua porţilor deschise şi i-am lăsat acolo. I-am întrebat dacă vor cafea şi apă minerală şi au zis că nu”, a mai spus Borbély.
“Eu sunt un om amabil şi chiar dacă au depăşit toate prevederile legale, pentru că s-au legat cu lanţuri de calorifer şi s-au aşezat acolo, am avut o discuţie de trei sferturi de oră şi le-am explicat punctul meu de vedere care este foarte clar încă de la preluarea mandatului: nu propun un acord de mediu decât dacă sunt sută la sută convins că nu dăunează mediului”, a declarat László Borbély.
“Au intrat în timpul unei discuţii. Şi-au dat şi ei seama că poziţia mea este una corectă, dar ei au mandat. Eu am fost amabil şi nu am început să fac scandal. Acum avem o convieţuire paşnică în birou”, a mai spus László Borbély.
El le-a mai spus protestatarilor că studiul de impact nu este finalizat şi că nu poate spune acum când va merge la Guvern cu o propunere, pentru că mai sunt “două – trei probleme de rezolvat”.
“Au cerut să le spun clar că sunt împotriva proiectului. Le-am zis că e în analiză. Stau la mine în birou, nicio problemă, e în desfăşurare activitatea. După o anumită perioadă o să le cerem să plece. A fost un dialog, le-am zis că dacă pot să vină cu sugestii, argumente tehnice, le stau la dispoziţie”, a mai spus ministrul.
Demnitarul a recunoscut că protestatarii au intrat în biroul său în timp ce era într-o discuţie.”Îmi continui activitatea, probabil e ziua porţilor deschise la Ministerul Mediului”, a glumit ministrul.
Cristanta Lungu, reprezentanta Greenpeace România, a declarat pentru adevarul.ro, că protestul de astăzi este împotriva proiectului Roşia Montană, dar “aniversează” 12 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare.
Activiştii Greenpeace au ţinut să că pe 30 ianuarie 2000, barajul unui iaz de decantare a cedat. Iazul aparținea unei mine de aur de lângă Baia Mare, și conținea apă contaminată cu cianură. Atunci 100.000 de metri cubi de apă contaminată s-au scurs și în următoarele zile au poluat zona, apoi au ajuns în râul Someș, iar apoi în Tisa. Apa otrăvită a ajuns și în Dunăre şi poluarea a ucis mari cantități de pește în România, Ungaria și Serbia.
Gergely Simon, expert în substanțe toxice în cadrul Greenpeace Europa Centrală și de Est, a declarat: „Este în interesul comun al întregii regiuni ca astfel de catastrofe să fie evitate pe viitor, de aceea, mineritul cu cianură ar trebui interzis în Europa, așa cum a fost propus în Parlamentul European în rezoluția din mai 2010.” Republica Cehă, Ungaria și Germania au interzis deja mineritul cu cianură.
„Mai mult, după exploatarea minieră care va dura 16 ani în Roșia Montană, România va rămâne doar cu un dezastru ecologic, valori culturale inestimabile distruse și un iaz de sute de hectare de steril contaminat cu cianură”, a adăugat Irina Bandrabur, ofițer de presă al Greenpeace România.
De Andreea Ofiţeru – Adevarul
Bravo!
De 1000 de ori bravo.