Administraţia Penitenciarelor tămâiază un fost torţionar comunist! Generalul Emil Panaite, asasinul partizanilor lui Ogoranu.

2 1.425

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) acuza Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ca ar comemora „moartea unui tortionar”. Acuzatia vine dupa ce ANP a publicat o informare de presa care anunta cu regret moartea generalului (r) Emil Panaite, fost director al Penitenciarelor intre ’76 si ’89, apreciind ca acesta ar fi fost „un adevarat profesionist” care a dat dovada de „cinste si corectitudine”. De cealalta parte, FSANP sustine ca Panaite „a fost si ramane in istorie un personaj odios a carui disparitie nu poate fi regretata”. Informatii din arhive arata ca Emil Panaite a fost seful Directiei Trupe Operative si de Paza, directie care a condus in anii ’50 operatiunile de lichidare a partizanilor anticomunisti din zona Brasov. 

  • „Nu am facut altceva decat sa transmitem un mesaj standard pentru astfel de situatii”, au explicat reprezentantii ANP.

FSANP, intr-un comincat remis HotNews.ro, cere „decenta si respect pentru memoria celor schingiuiti de catre regimul comunist si dezavuarea publica a practicilor tortionarilor sistemului penitenciar comunist”.

Potrivit FSANP, „cultivarea prezentei si memoriei unor fosti angajati ai sistemului penitenciar care au sprijint regimul comunist, dezavuat oficial in Parlamentul Romaniei, precum generalul de brigada (r) Panaite Emil, este un act de sfidare pentru miile de romani care au fost torturati in puscariile comuniste.”
Reactia sindicatului vine dupa ce ANP a publicat vineri, 6 ianuarie, o informare de presa prin care anunta moartea generalului de brigada (r) Emil Panaite, fost director al Directiei Generale a Penitenciarelor intre anii 1976-1989. In informare s-a transmis condoleante familiei si s-au facut aprecieri fata de activitatea generalului (r) Panaite

„In activitate sa, General de brigada (r) PANAITE EMIL a fost un adevarat profesionist, conducand destinele Directiei Generale a Penitenciarelor timp de 13 ani (1976-1989). Cinstea si corectitudinea de care a dat dovada nu vor fi niciodata uitate„, mai scrie in informarea de presa publicata de ANP.

FSANP: „Emil Panaite a fost si ramane in istorie un personaj odios a carui disparitie nu poate fi regretata”

FSANP sustine ca „generalul de brigada (r) Panaite Emil fost educat in fosta URSS si a fost unul dintre cei care au vanat romani pentru vina de a fi fost impotriva regimului comunist”.
Potrivit FSANP, Panaite „a fost si ramane in istorie un personaj odios a carui disparitie nu poate fi regretata. Este deja prea mult ca a primit pensie din partea Statului Roman si a fost tratat cu mai multa decenta decat si-a tratat acesta victimele.”

Cine a fost generalul (r) Emil Panaite – de la studii militare in URSS, la prigoana anticomunistilor din munti si sef in Directia Generala de Militie

Emil Panaite, fost sef al Penitenciarelor intre anii ’76 si ’89, a fost intruit militar in fosta URSS, a condus operatiunile de lichidare a partizanilor anticomunisti din zona Brasov, a fost seful Directiei Trupe Operative si de Paza (DTOP) si a condus si Directia Paza si Ordine a Directiei Generale a Militiei (DGM), potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro de la expertii din cadrul cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).
Informatiile despre trecutul lui Emil Panaite apar in volumul „Dictionarul ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale Penitenciarelor. Aparatul central (1949-1989)”, realizat de Mihai Burcea, Marius Stan si Mihail Bumbes, experti in cadrul IICCMER.
Astfel, din volum, aflam ca Panaite a absolvit ca sef de promotie Scoala Militara de Ofiteri de Jandarmi din Bucuresti si ca apoi a mai „urmat un curs pregatitor la Academia Militara din Bucuresti, in vederea plecarii la studii in URSS (iun.-oct. 1949).” Panaite a facut si „Scoala Superioara Tactico – Infanteristica de Perfectionare a Ofiterilor de Infanterie a Armatei Sovietice din orasul Solnecinogorsk, specialitatea comandant de batalion (oct. 1949-6 febr. 1951).”

Emil Panaite, seful Directiei Trupe Operative si de Paza, a condus in 1953 operatiunea de lichidare a anticomunistilor din zona Brasov

La 4 noiembrie 1953, conducerea MAI trimitea Directiei regionale MAI Brasov un ordin prin care i se cerea constituirea unui detasament MAI in vederea prinderii sau lichidarii grupului de partizani anticomunisti condusi de Ion Gavrilă Ogoranu.
Efectivele erau constituite din mai multe batalioane de Securitate (din Brasov, Dragasani, Orastie, Floresti, Tecuci si Oradea), care urmau sa fie puse sub comanda capitanului Panaite Emil si a sefului Directiei regionale MAI Brasov, colonelul Ambrus Coloman (responsabil cu partea operativa). in ordin era precizat clar:
<<Responsabilitatea pentru organizarea si conducerea actiunii in vederea lichidarii bandei Gavrila revine in intregime capitanului Panaite Emil, seful de stat major al DTOP (n.r. – Directia Trupe Operative si de Paza) si sefului Directiei Regionalei MAI, colonel Ambrus>>„, se mai arata in volumul consultat de HotNews.ro.
„Dupa desfiintarea DTOP (februarie 1956), a fost numit in functia de loctiitor al sefului de Stat-Major al Comandamentului Trupelor MAI (febr.-iun. 1956). In iunie 1956 a fost numit in functia de sef al Directiei Paza si Ordine din DGM (n.r. – Directia Generala a Militiei) (functie luata in primire in noiembrie 1956, dupa terminarea cursului academic de la Academia Militara „I.V. Stalin”), iar din 1963 a preluat-o pe cea de loctiitor al directorului general al DGM (1963-apr. 1968)”, mai scrie in volumul „Dictionarul ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale Penitenciarelor. Aparatul central (1949-1989)”,

Emil Panaite, descris de un superior in ’73: „In munca cu oamenii a dat dovada de rigiditate. A avut manifestari de ingamfare”

„Intr-o caracterizare referitoare la colonelul Panaite Emil facuta de adjunctul ministrului de Interne si seful Militiei, generalul-locotenent Staicu Stelian, se spunea: <<S-a distins in actiunile trupelor MAI pentru lichidarea unor bande, iar in organele de militie a adus o contributie substantiala in imbunatatirea muncii pe linie de paza si ordine. In intreaga sa activitate a aratat cat este de devotat partidului nostru, reusind prin pregatirea sa politica, prin aplicarea in practica a liniei partidului sa obtina rezultate foarte bune – 1 iulie 1964>>”, precizeaza in volum expertii IICCMER.
„Intr-un referat de cadre intocmit in 1973 de generalul-maior Iulian Vlad, seful Directiei Personal si invatamant din MI, se mentiona: <<in munca cu oamenii a dat dovada de rigiditate. A avut manifestari de ingamfare, supraestimandu-si unele merite, in timp ce subaprecia pe alti tovarasi, de ale caror pareri nu tinea seama. Pentru aceste lipsuri, la 31 mai 1969 a fost scos din functie si pus la dispozitia MI>>”, se arata in volum.

Tatal lui Emil Panaite, recrutat in ’43 ca informator la granita cu Ungaria

Tot in volumul mentionat se mai mentioneaza si faptul ca tatal sau, Ioan Panaite, a desfasurat „activitati dusmanoase”, fiind recrutat de SSI (Serviciul Special de Informatii), in 1943, ca informator de frontiera la granita cu Ungaria.

Emil Panaite, mustrat verbal de ministrul de interne pentru ca a furat mancare si un calorifer din unitate

Potrivit expertilor IICCMER, „in decembrie 1981 a fost pedepsit cu <<mustrare verbala>> de catre ministrul de Interne, Homostean George, care fusese sesizat de un raport al Corpului de control referitor la unele aspecte si nereguli din activitatea sefului DGP. Conducerea ministerului a fost sesizata de colonelul Musescu Archil Ion, ofiter specialist principal II in cadrul Serviciului Economic al DGP.
In notarea de serviciu pe anul 1982 a generalului Panaite se mentionau neregulile si abuzurile pentru care primise pedeapsa: <<pentru neaplicarea riguroasa a unor dispozitii in unitatile subordonate, personal si-a procurat unele produse alimentare prin bufetul unitatii, a schimbat un calorifer defect de la locuinta sa cu altul de la Penitenciarul de tineri Bucuresti si a copiat unele cursuri pentru fiica sa la xeroxul unitatii>>.
Pe 1 iulie 1988, ministrul de Interne Tudor Postelnicu i-a suspendat pe trei luni indemnizatia de comanda pentru un accident colectiv de munca la Fabrica de Mobila „I.L. Caragiale” a Ministerului de Interne.”

ANP: Am trimis un mesaj standard in astfel de situatii

„Nu am facut altceva decat sa transmitem un mesaj standard, care se transmite in astfel de situatii. S-au trasmis condoleante familiei respective”, au precizat reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru HotNews.ro, insa au evitat sa precizeze daca vor publica vreo rectificare.

Sursa: HotNews.ro de Victor Cozmei

2 Comments
  1. dan ciprian says

    Dumnezeu sa-l ierte,istoria sa-l condamne iar noi sa nu uitam.
    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    1. Adrian Silviu Mironescu says

      Adevarat grait-ai Dane, Doamne-ajuta!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php