Mai exista lagare de exterminare: Auschwitz-ul din Coreea de Nord unde prizonierii mananca soareci!
O serie de fotografii din satelit au evidentiat in detaliu existenta unor lagare de concentrare in Coreea de Nord unde sunt inchisi mai mult de 200.000 de oameni, relateaza Daily Mail.
Barbati, femei si copii sunt obligati sa munceasca sapte zile pe saptamana ca sclavi si se hranesc cu soareci, broaste, serpi, insecte si chiar excremente pentru a supravietui in lagar.
Pana recent, imaginile obtinute din satelit erau neclare, dar noile fotografii obtinute de Ministerul Unificarii din Coreea de Sud permit o privire mai clara asupra lagarelor si demonstreaza faptul ca acestea au devenit mai incapatoare.
Expertii sustin ca mai multe zeci de mii de persoane sunt inchise in lagar dupa ce au fost arestate din casele lor sau de pe strada pentru presupuse „crime politice”.
O jumatate dintre prizonieri vor muri de foame, in timp ce altii vor muri din cauza bolilor generate de conditiile mizerabile de trai. Si asta daca nu sunt ucisi prin tortura, incendiere sau lapidare de catre gaardienii extrem de violenti, conform eclaratiilor unor fosti prizonieri.
Una dintre fotografii arata lagarul Yodok, unde sunt inchisi aproximativ 50000 de prizonieri nord-coreeni. Lagarul este ascuns intr-o zona montana, la aproximativ 100 de km de capitala Phenian.
Kang avea doar noua ani in momentul in care el si familia sa au fost inchisi in lagar pentru crime politice. „Nu aveam mancare. Mancam tot ce ne cadea in mana, soareci, serpi, broaste, insecte”, a declarat el pentru CBN. „Pur si simplu trebuia sa gasim o modalitate de a supravietui”.
„Desi acele lucruri s-au intamplat acum foarte mult timp, cand ma uit la fotografiile din satelit imi amintesc tot ce-am vazut si am indurat atunci cand eram inchis”, a spus Kang.
„Lagarul este cu siguranta mai mare. De exemplu, noile cladiri pentru gardieni nu erau acolo. Asta ma face sa cred ca exista si mai multi prizonieri inchisi in lagar si ca sunt necesari mult mai multi gardieni”, a continuat el.
Kang a fost prizonier in lagarul Yodok timp de 10 ani. In 1992 a evadat si a fugit in China. El si-a povestit experientele in cartea „Acvariile din Phenian”.
Se presupune ca este primul prizonier care a povestit lumii despre existenta lagarului Yodok.
„Cel mai des imi amintesc cum gardienii prizonierilor ucideau oameni fara nici un motiv. Am fost martorul multor executii”, a declarat el.
Amnesty International a comparat imaginile recente cu cele de acum 10 ani si a confirmat marirea lagarelor de concentrare pe care le considera ca fiind „dracesti”.
„Lumea din afara sigur nu stie ce se intampla acolo si foarte putine informatii provin din interior”, a declarat luna trecuta Sam Zarifi de la Amnesty International. „Putinele lucruri pe care le-am aflat ne ofera o imagine tulburatoare”.
Scott Edwards, director al programului de stiinte si drepturile omului de la Amnesty International, a adaugat: „Faptul ca trebuie sa ne bazam pe imagini din satelit pentru a risipi declaratiile guvernului care afirma ca acele lagare de concentrare nu exista scoate si mai mult in evidenta prefacatoria si crimele oribile care se petrec in interior”.
Aceste stiri au venit in contextul in care guvernul sud-coreean va trimite miercuri un grup de lideri religiosi si de reprezentanti in Coreea de Nord pentru o misiune de pace. Ministerul Unificarii a declarat ca mai multi delegati de la Conferinta Coreeana pentru Religie si Pace se vor deplasa la Phenian si vor discuta despre pace si drepturile omului. De asemenea, delegatii s-ar putea intalni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-II.
Sursa: www.romanialibera.ro