Protest la Cotroceni pentru Roşia Montană. Naţionaliştii au spus NU proiectului minier.

15 1.421

 

Sub organizarea Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” şi a Partidului „Pentru Patrie”, tineretul naţionalist a protestat faţă de inadmisibila implicare a preşedintelui Traian Băsescu în demararea proiectului de la Roşia Montană, considerat ca fiind unul criminal şi contrar interesului naţional.

Pe fondul muzical al unor imnuri naţionaliste, tinerii militanţi au afişat pancarte cu mesaje precum: „Roşia Montană nu e de vânzare” şi „Preşedinte <<jucător>>/ Ne-a vândut străinilor”. Ei au scandat îndelung mesaje precum: „Rezistenţă naţională” şi „Fără cianuri!”.

„Proiectul de la Roşia Montană nu poate fi realizat în România” a afirmat Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”, argumentînd cu incapacitatea sistemului politic corupt de a controla îndeplinirea angajamentelor în domeniul mediului şi patrimoniului de către o companie minieră controversată. Consecinţele proiectului sunt dezastruoase pentru mediu şi sănătatea oamenilor, contravenind principiilor dezvoltării durabile promovate de Uniunea Europeană, a mai arătat Dobrescu, denunţînd presiunea psihică şi economică la care sunt supuşi localnicii de către adepţii companiei miniere, în complicitate cu autorităţile.

Vorbitorul a cerut preşedintelui Băsescu să înceteze campania de promovare a acestui proiect controversat precum şi demararea unor anchete penale împotriva tuturor factorilor de resort ai guvernelor din 1996 până astăzi, pe care i-a acuzat de subminarea economiei naţionale şi pauperizarea deliberată a unei comunităţi locale. El a arătat că, prin închiderea nejustificată în 1996 a minei de la Roşia Montană şi izolarea economică a localităţii, autorităţile au creat deliberat cadrul favorabil începerii exploatării cu cianuri de către compania Gold Corporation.

Emanuel Codausi, din partea Partidului „Pentru Patrie”, s-a adresat bucureştenilor, cerîndu-le să iasă din apatia civică în care s-au resemnat, îndemnîndu-i să se implice în proteste şi acţiuni publice, pentru a atenua astfel tendinţele autoritare ale actualei guvernări şi pentru a descuraja politica trădătoare a interesului naţional promovată de administraţia Băsescu.

Florin Dobrescu a anunţat că voluntarii Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” se vor alătura moţilor care rezistă la Roşia Montană şi vor rezista până la moarte pe culmile din jurul Roşiei Montane, opunîndu-se exproprierilor abuzive.

A fost deschisă o Listă a Ruşinii Naţionale, care va cuprinde toţi politicienii vinovaţi de promovarea criminalului proiect de la Roşia Montană, precum şi toate personalităţile din cultură, artă, ştiinţă sau mass-media care s-au lăsat cumpăraţi, devenind agenţi de publicitate ai acestui proiect, printre care: Traian Băsescu, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Răzvan Theodorescu, Adrian Năstase, Kelemen Hunor, Bogdan Baltazar ş.a..

La manifestare au fost prezenţi reprezentanţi ai mass-media, printre care televiziunile Antena 1, Realitatea şi TVR, care ulterior însă, se pare că în urma anumitor presiuni, au anulat difuzarea protestului la emisiunile de ştiri.

După manifestaţie, voluntarii FIGO şi militanţii PPP au distribuit pliante cuprinzînd informaţii despre proiectul de la Roşia Montană în centrul capitalei.

 

Biroul de presă al Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”

15 Comments
  1. Dragos says

    FELICITARI !!! SUNTEM IMPREUNA !!!!!!!!!!!!! Listele RUSINII Srise si predate la scoala pentru ca generatiile ce vor veni sa invete ca au fost odata ciocoi – vinzatori de neam – dar pina atunci chemati la judecata sa raspunda pentru faptele lor ….

  2. Denis says

    Interesul national este sa ne fie, tuturor, mai bine. In situatia actuala a economiei nationale, nu cred ca ne putem permite sa refuzam investitia RMGC, care va aduce, direct in bugetul de stat, 1.8 miliarde de $.

    1. Liuba says

      Interesul national este sa ne fie mai bine tuturor. Dar vanzand pe un dolar gaurit avutiile tarii nu inseamna ca ne va fi mai bine tuturor. Ci doar unora – celor care iau spagi, celor care vor lua parte leului din afacere… Noi, cetatenii de rand vom fi ca si pana acum. Din marile privatizari a prosperat statul si natiunea romana? Ma uit unde ne aflam acum si nu mi se pare. Mi se pare doar ca niste hoti sus-pusi s-au imbogatit din cale-afara si au devenit „modele de afaceri”.
      In plus, orice resursa naturala este epuizabila. Iar in locul aurului, acolo, peste nu foarte multa vreme, vom avea un peisaj devastat, cianuri si fosti mineri care vor fi devenit someri. De ce sa gandim la scara lui „aici, acum” si nu la ce vom lasa copiilor, nepotilor nostri?

    2. catalin b says

      @Denis,cifra de 1,8 miliarde$ este ireala.Chiar si ,in situatia in care ar fi reala, este irelevanta si nu justifica distrugerea unui patrimoniu ce valoreaza mult mai multe miliarde, atata timp cat Romania pierde 3 miliarde de euro , prin neabsortia fondurilor europene

  3. Cornel says

    Ma intreb cine a cules informatiile de pe acele pliante, cat de avizat o fi fost si cat de partinitoare au fost. Oricum, nationalistii stiu ca acest proiect are nevoie de o campanie de informare si sunt de acord cu asta. Cu cat te informezi mai mult, cu atat fiecare isi poate face o parere proprie. Eu sunt de acord cu acest proiect datorita procentului de 56% din totalul castigurilor RMGC, care va intra in buzunarul statului, dupa maxim 5 ani de la inceperea extractiilor.

    1. Vlad says

      Cauta sa te informezi si la Registrul Comertului sa vezi cine sunt actionarii si in ce procente. Ai la unitate la tine acces la baza lor de dat

    2. Liuba says

      Orice informatie poate fi contestabila. Insa, pentru cine e interesat, orice informatie se poate si verifica. Pe cand, in lipsa informatiei… ce poti verifica?
      O chestiune interesanta despre cat controleaza de fapt RMGC din proiect (a se citi cum s-au tras sforile de-a lungul timpului) se poate citi aici http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgt-gabriel-resources-controleaza-in-totalitate-proiec-1742.htm
      Cat despre cat va intra in buzunarul statului… Cat a intrat in buzunarul statului din afacerea Petrom? Cate impozite si taxe NU a platit Dinu Paturiciu statului? Garanteaza ceva sau cineva ca „afacerea” Rosia Montana va fi una cinstita? Ma indoiesc, vazand ca pana in acest moment totul arata ca „afacerea” este o mare escrocherie prezentată publicului habarnist într-o lumina aurită.

    3. catalin b says

      @Cornel, procentul de 56% este fals, Statul posedand sub 20% din activele societatii.Chiar si in situatia cand acest 56% ar fi real, cine ne poate garanta ca va fi 56% din 100 de tone sau 56% din 1000 de tone.Foarte usor, din condei acest 56% poate devevi 5,6 %. Statul nu are si nu va avea un control asupra extractiilor.La Rosia Montana se fac extractii de cateva luni bune, sub pretextul ca se iau probe.Nu cunoastem cat aur s-a extras pana acum in ilegalitate , asa cum nu vom cunoaste cantitatea extrasa la finele proiectului.Deci un procent, oricare ar fi el este irelevant.Conform contractului, procentele sunt prevazute doar pt. cantitatea de aur extras, ele nefiind valide in cazul extragerii altor minereuri ce pot fi in subsol.

  4. Vlad says

    Uitati informatii pertinente de la Academia Romana: http://www.acad.ro/forumuri/pag_forum_RosiaMontana.htm

  5. Florian says

    Ma intreb cati politicieni pana acum nu au fost credibil in prima instanta, ca apoi dupa voturi sa-si faca conturile grase, asa se va proceda si cu aceasta mina de aur a Romaniei, care e moneda noastra de schimb pentru generatiile viitoare, asa ca noi trebuie sa nu o dam pe cateva procente, cateva locuri de munca si mai stiu eu ce „promisiuni”, caci pamantul odata otravit cu cianuri, va afecta toata tara, iar zona va fi pustie ca nici musca de „cacat” nu va mai trai! siCE GARANTII NE VA DA NOUA, CHIAR SI CU UN CONTRACT BUN SI AVANTAJOS, ca se vor tine de cuvant?!!! Doar se stie ca una va fi proiectul, iara cand vor incepe si nu se vor mai opri…ex.: exact ca un proiect care este aprobat pentru 4 nivele si parter pe o anumita suprafata , iar constructorul isi va mari suprafata si va mai cladi si alte etaje-n plus, dar la final totul va fi in zadar, caci ar fi prea tarziu sa mai combatem ceva…

  6. Dac says

    Denis mai taci dracului din gura ca n-ai sa vezi tu sau urmași ta nici un sfanț de la ăștia.Treaba cu bani care intra în bugetul de stat e o abureala la fel și cu aurul care ar trebui sa intre in visteria statului în schimb fi sigur ca o sa ai parte de o grămada de cianura și alte mizeri lăsate de gabriel resources .Pe jigodiile astea nu-i interesează mediu sau dezvoltarea României pe ei ii interesează resursele ce zac la Roșia montana .Pun pariu cu ori cine din aceasta tara ca daca s-ar modifica termeni contractului si Gabriel resources ar fi obligata sa ia numai aurul de acolo a doua zi ar pleca val vîrtej .In afara de aur si argint la Rosia montana sunt zăcăminte uriașe de uraniu și metale rare pe care canadieni vor sa pună mana .De ce credeți ca ard de nerăbdare sa decoperteze zona , ca aurul se poate scoate și prin minerit convențional asa cum a fost făcut zeci și zeci de ani de pe vremea romanilor .In schimb celelalte resurse nu se pot scoate de acolo decît prin decopertare ,prin mine de suprafața

  7. ai dreq hotii de aur comenteaza says

    parerea mea este sa lasatii miseliile cei care comentati in favoarea proiectului, stim ca RMGC cheltuie bani cu voi, inutil dealtfel, si va urez ca banii pe care ii veti castiga vreodata din furtul aurului poporului roman sa-i dati la sectia de oncologie pentru analize si tratament prin chimioterapie…P.S. eu sunt de acord cu exploatarea pe termen de 30-50 de ani fara cianuri in subteran incet si sigur. P.S. sa muriti in chinuri cu cianuri!

  8. dan says

    Cand Dumnezeu ne-a daruit romanilor o tara plina de bogatii(un pamant extrem de fertil,mare, munte,delta,etc),noi ar trebuii sa le exploatam exclusiv in folosul neamului romanesc.Trebuie sa fi extrem de redus sa-i lasi pe altii sa-ti scoata aurul si sa te multumesti cu o promisa jumatate,dar in realitate cine credeti ca ii va oprii sa declare decat o mica parte din productie din care sa ne dea jumatate.In plus cum sa acceptam sa fie distrusi Apusenii.Eu am fost aclo si am vazut frumuseti de exceptie.Daca ne trebuie bani, haideti cu totii sa muncim asa cum trebuie , sa nu mai toleram spaga si atunci vom avea de toate. Diferenta dintre Germania si ROMANIA este ca acolo oamenii muncesc din constiinta lucrului bine facut.HAIDETI SA FACEM LA FEL,SE POATE SI TE SIMTI BINE LA FINAL

  9. Ion says

    Dimitrie Cantemir, unul dintre cei mai invatati oameni de pe planeta in vremea sa, autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic, voievod al Moldovei si intemeietorul culturii moderne rusesti ( traditie continuata de fratele si fiul sau) dupa refugiul fortat – scrie in „Descriptio Moldaviae” despre muntii Carpati care sunt plini de aur insa, domnitorii, exploateaza minimal aceste bogatii pentru a nu cadea in mana turcului. Iata ca „turcii” nu au disparut ci doresc in continuare sa puna mana pe aur. Observati cum se punea problema acum 300 – 400 de ani! Trebuie sa fi cel putin idiot sa crezi ca odata inceputa exploatarea intensiva a zacamantului, se va intoarce vreun venit semnificativ catre stat. Iar daca se va intoarce, atunci trebuie sa fi idiot sa crezi ca vei beneficia direct de vreun leu. Cat despre teza conform careia 100 de t din cele 300 estimate in zacamant vor ajunge in rezerva BNR, acceptarea acesteia dovedeste prostie cronica – si am sa explic de ce: daca in pamant se afla acum 300 t de aur care conform legii apartin statului roman si tu exploatezi acest zacamant atunci ramai (teoretic) cu 100 de t in rezerva nationala pentru care trebuie sa cheltuiesti o avere in intretinere si totodata va atrag atentia ca 100 de t reprezinta de trei ori mai putin decat 300 de t existente initial. Cat priveste nivelul de trai „dezastros” din Romania, va rog uitati-va in jur la tari precum: Ucraina, Belarus, Rusia, intregul continent african, India, China, Pakistan, Afganistan, Irak, unele tari din America de Sud, orientul mijlociu etc – si veti vedea prin comparatie ca in tara noastra mallurile, plajele, statiunile montane, soselele, restaurantele, parcurile si strazile sunt pline de oameni care au. Au ce pune pe masa, au ce bea, au unde dormi, au masini, au vacante, au copii la scoala, au timp liber, au apa curenta (un lux pentru miliarde de oameni) !!! Deci? La ce ne trebuie sa risipim sute de tone de aur si sa distrugem patru munti?

  10. MejiaCasey says

    People deserve wealthy life and credit loans or college loan can make it better. Because freedom is based on money.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php