Cazul „La Familia”. Cote absurde ale cenzurii de tip Facebook: eliminarea unei recenzii critice la pagina clubului Form Space
În mod normal, o recenzie acordată unei pagini de Facebook nu poate fi ştearsă. Aşa se ştia până de curând. Dar regulile jocului se mai schimbă şi în timpul jocului.
Suntem în plin meci al ratingurilor pe Facebook. Echipele care se bat în rating sunt fanii La Familia, respectiv apărătorii familiei naturale, şi fanii clubului clujean Form Space, ai cărui patroni au anulat concertul La Familia pe motiv că hip-hopperii Sişu şi Puya cred în Dumnezeu, patrie şi căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Scorul rămâne strâns de câteva zile încoace: 4.3 la 4.2 pentru La Familia.
Un bucureştean care a postat de curând un rating negativ pentru pagina de Facebook Form Space a ajuns la concluzia că Facebook schimbă regulile din mers, dar şi că, pe lângă postac, a apărut încă o specie nouă în reţea: raportacul!
După ce clubul Form Space a anulat concertul trupei La Familia, am lăsat o recenzie critică pe pagina respectivilor. Textul era scurt și complet benign, ceva care suna aproximativ așa: „toleranță înseamnă să ai generozitatea de a accepta și opiniile diferite de ale tale. Nu înseamnă să-i forțezi pe toți să aibă opinia ta!”
Am primit câteva LIKE-uri și niște răspunsuri acolo, la care, din cauze tehnice, nu puteam oricum răspunde. Unele în ton cu comentariul, altele în dezacord. Așa cum e și normal. Și oricum, nimic spectaculos.
La câteva zile primesc mesajul atașat de la Facebook. Și mă simt cam ca în serialul Black Mirror. Am făcut ceva împotriva „standardelor comunității”.
M-am gândit și la procesul tehnic, care nu trebuie să fie foarte simplu. Adică, până la urmă, cum e posibil să reportezi și să obții îndepărtarea unei review? Cum descalifici un utilizator de FB în a acorda câte stele vrea și a spune o părere despre o acțiune asumată a unui club? În orice caz, trebuie să inventăm un nou termen pentru aceste realități. Există nu doar postaci și trolli, ci și raportaci. Raportacul e acel robot uman care e folosit pentru a raporta multiplu postări, recenzii, pagini și conturi ale celor care ar încalcă „standardele comunității” pentru nimic altceva decât pentru atitudini conservatoare.
Și cât de pornit, dar și de slab, trebuie să fii să faci așa ceva? Nu văd nicio diferență, la nivel de gândire, între comuniști și stăpânii Facebook-ului. Adică, dacă tu crezi că, pentru audiența ta, e necesară îndepărtarea opiniilor critice, oricât de benigne ar fi acestea, dar, totuși, critice, înseamnă că îți privești audiența ca o turmă ce trebuie drastic îngrădită față de orice ar putea să-i ridice semne de întrebare. Puterea lor stă în capacitatea de a ține captivă audiența, de a-i bara orice șansă la gândire critică.
Sigur, dacă audiența acceptă așa ceva, atunci, deși sună cam dur, o cam și merită.
Însă așa arată noile sisteme ale obedienței, făcând oamenii să participe la acest mecanism de putere, de cenzură, făcându-i parteneri într-o servitute voluntară de lume nouă.
Nu am niciun fel de îndoială că îndepărtarea unei recenzii critice de pe pagina La Familia este imposibilă.
PS: Dacă Facebook pretinde că admite doar recenziile bazate pe „experiențe personale”, atunci minte. Sunt multe recenzii favorabile pe pagina respectivului club care provin de la oameni de aiurea sau care nu au legătură cu clubul, dar care le admiră decizia (a se vedea câteva la secțiunea de comentarii de mai jos). Alea au rămas bine mersi. Și, oricum definește experiența personală când vorbești de o pagină de Facebook dacă poți…
sursa: Ştiri pentru viaţă