Profesorii și elevii Liceului Mircea Vulcănescu „se opun vehement” schimbării denumirii.

0 1.010
Ședința extraordinară a Consiliului Local în care urma să se discute anularea hotărârii de modificare a denumirii liceului Mircea Vulcănescu s-a încheiat fără niciun rezultat. Din cauza lipsei de cvorum (doar 12 consilieri din minim 14, cât erau necesari pentru întrunirea cvorumului), s-a decis convocarea unei alte ședințe extraordinare.

Astăzi urma să aibă loc la Primăria Sectorului 4 București – mutată provizoriu la „mall”-ul „Grand Arena”, undeva între străzile „Drumul Binelui” și „Drumul Jilavei” – o ședință extraordinară a Consiliului Local, prin care se încerca abrogarea Hotărârii grăbite a Primarului PSD Daniel Băluță, de schimbare a denumirii Liceului „Mircea Vulcănescu”, fără nici o dezbatere publică și fără ca măcar conducerea Liceului și asociațiile elevilor și părinților să fi fost încunoștiințate. Hotărârea abuzivă a provocat vii reacții din partea oamenilor de cultură ai Bucureștiului. Trei petiții, dintre care una inițiată de Academicianul Nicolae Breban și semnată de mai mulți membri ai Academiei Române, au întrunit până acum peste 3000 de semnături ale unor scriitori, artiști, profesori, istorici, jurnaliști. Mulți dintre acești semnatari, inclusiv dintre academicieni, și-au anunțat deja prezența la ședința extraordinară de azi.
La aceste adeziuni întru apararea memoriei lui Mircea Vulcănescu se adaugă peste 200 de semnături ale profesorilor și elevilor Liceului, atașate unui Protest transmis ieri Ministrului Educației și Primăriei Sectorului 4. În Memoriul care se va afla azi, la orele 17.00, și pe masa Consilierilor locali ai Primăriei Sectorului 4, se arată că profesorii, părinții și elevii „vulcănești” se „opun vehement” propunerii Primarului Daniel Băluță, solicitându-se revenirea de urgență la normalitate. Reamintim că atât Primăria Sectorului 1 – unde se află strada Mircea Vulcănescu – cât și Primaria Sectorului 2 – unde se afla statuia gânditorului – au respins până acum cererile aberante de modificare a denumirilor în timp ce ministrul de Interne Carmen Dan a dat înapoi, afirmând că ministerul a solicitat autorităților locale doar să analizeze situațiile.
Dar Memoriul Liceului „Mircea Vulcănescu” și petițiile miilor de români revoltați ar fi trebuit transmise și șefilor principalelor partide politice ale României, PSD și PNL, care în timpul campaniei se băteau cu pumnul în piept privind românismul lor, și ai căror Consilieri locali sunt gata să dea bir cu fugiții în fața asumării răspunderii unui vot pentru demnitatea națională. Dacă abrogarea nu va avea loc, PNL și PSD vor rămâne în Istorie drept groparii torționari care-l aruncă din nou pe filosoful-martir la groapa comună de pe Râpa Aiudului, alături de miile de mucenici ai temnițelor bolșevice, în chiar anul în care Biserica Ortodoxă Română omagiază martiriul lor, pregătindu-se de canonizarea unora dintre aceștia. Sperăm ca măcar în ultimul ceas Ludovic Orban să dea dovadă că particula de „Național” din denumirea Partidului Liberal nu este de umplutură iar consilierii locali ai Sectorului 4 să realizeze că numele lor vor fi pomenite din neam în neam, în funcție de cum vor vota.
Profesorii și elevii Liceului Mircea Vulcănescu „se opun vehement" schimbării denumirii. Fiica filosofului-martir transmite „un gând bun" tuturor consilierilor, înainte de vot
Consultată înainte de vot, Doamna Măriuca Vulcănescu (foto), fiica cea mică a martirului care și-a dat viața la Aiud pentru a o salva pe cea a unui tânăr deținut politic, a transmis Consilierilor locali „un gând bun”, după cum s-a exprimat. „Le transmit un gând bun tuturor, indiferent din ce partid fac parte. Să voteze cu bărbăție și demnitate, să voteze cu inima și capul și să știe că nu o fac pentru Mircea Vulcănescu ci pentru poporul român. Dumnezeu să-i binecuvânteze!”, ne-a spus fiica mărturisitorului de la al cărui sacrificiu suprem se împlinesc în această toamnă 65 de ani.
Basarabenii vor desființarea Legilor totalitarist-staliniste din România
De la Chișinău, Vasile Șoimaru, cunoscutul om de cultură basarabean și militant pentru reunire și Românii din Jurul României, profesor univiversitar la ASEM și dr. în economie, care a susținut în urmă cu o lună proiectul de omagiere a lui Mircea Vulcănescu la Cornova, satul cercetat de monografiștii lui Dimitrie Gusti în 1931, ne-a transmis la rândul său: „Am rămas consternat să aflu că în timp ce cornovenii basarabeni, ai lui Dimitrie Gusti, îi acordă lui Mircea Vulcănescu, post-mortem, titlul onorific de Cetățean de onoare (alături de alți trei membri ai echipei monografice conduse în 1931 de Dimitrie Gusti: Anton Golopenția, Henri H. Stahl și fotograful evreu Iosif Berman) florianii pretutindenari își pregătesc târnacoapele ca să demoleze monumentele lui Mircea Vulcănescu… Dacă vom ajunge cu bine la momentul reîntregirii, noi, basarabenii, va trebui să punem o condiție, cea a anulării celor două ordonanțe-legi guvernamentale care acum umilesc românii din țară și care ne vor umili și pe noi, basarabenii, reveniți acasă după atâția zeci de ani de ocupație sovietică, interzicându-ne să ne cinstim eroii care ne-au adus eliberarea în 1941… Am ajuns s-o vedem și pe asta: ajungând în România reîntregită să ne trezim cu legi care ne-ar interzice să gândim liber, să ne dicteze ce, despre ce și despre cine să vorbim, să scriem, să cercetăm… Aproape ca pe vremea lui Stalin… Spunem NU!”
Redăm mai jos, integral, Memoriul profesorilor și elevilor Liceului „Mircea Vulcănescu” din Capitală, felicitându-i pentru înalta ținută morală:
„Mircea Vulcănescu este un simbol al valorilor noastre naționale pe care trebuie să le apărăm”
„Către Ministerul Educației Naționale,
În atenția Domnului Ministru Liviu Marian Pop
Către Inspectoratu/ Școlar al Municipiului București,
În atenția Domnului Inspector Școlar General Ionel Florian Lixandru
Către Primăria Sectorului 4 București,
În atent.ia Domnului Primar Daniel Bălu.tă
Subiect: Modificarea denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” În Liceul Tehnologic „Traian Popovici”
În numele Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” – cadre didactice, personal nedidactic, elevi și părinți, cei care au reușit să își exprime până în acest moment o opinie –  vă solicităm să luați act de poziția noastră care se opune vehement Proiectului de Hotărâre nr. 327123.06.2017 a Consiliului Local al Sectorului 4 București privind aprobarea propunerii Primarului Sectorului 4 in vederea schimbării denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” În Liceul Tehnologic „Traian Popovici”.
Subliniem că această modificare este, după părerea noastră, nedreaptă și inoportună, cu atât mai mult cu cât Mircea Vulcănescu este un simbol al valorilor noastre naționale pe care trebuie să le apărăm.
Nu putem fi de acord cu această schimbare, în primul rând pentru că profilul intelectual al lui Mircea Vulcănescu corespunde profilului școlii noastre, atât  din punct de vedere al domeniului de pregătire, cât și din punctul de vedere al viziunii școlii. Scriitor, filosof, sociolog, economist, teolog, profesor de etică, profesor de economie politică și științe juridice, un model de trăire creștină, un martir al temnițelor comuniste, Mircea Vulcănescu reprezintă un model demn de urmat pentru tinerii în formare, atât ca viitori economiști, cât și ca buni creștini. Ne dorim să imprimăm elevilor noștri calitățile unui economist bine ancorat în spiritualitatea creștină românească.
Considerăm că prin schimbarea denumirii liceului l-am condamna din nou, în mod samavolnic, pe Mircea Vulcănescu, așa cum a făcut-o un „tribunal al poporului” ilegitim, înființat de comisarii bolșevici. Această a doua condamnare ar fi cu atât mai gravă cu cât ea ar avea loc astăzi într-o Românie în care comunismul a fost condamnat ca regim ilegitim și criminal, într-o Românie în care ne dorim să reclădim o scară de valori autentice.
Ne-am identificat cu personalitatea marelui cărturar, ne-am numit vulcănești și ne-am dorit să fim, prin realizări și performanțe, la înălțimea valorii patronului nostru spiritual. Dacă le­ am spus elevilor atâtea lucruri frumoase, dacă ei înșiși au citit și au scris despre frumusețea omului care a fost Mircea Vulcănescu, cum să le explicăm acum că nu mai avem dreptul să purtăm acest nume care ne-a onorat și ne-a stimulat să fim mai buni? Aceasta ar putea să însemne o răsturnare a scării de valori pe care le considerăm repere în formarea elevilor noștri.
Mărturie în ceea ce privește solidaritatea cu Mircea Vulcănescu stau și cele peste 3000 de semnături din cele două petiții prin care se exprimă opinia publică, cu atât mai mult cu cât aceasta este susținută de intelectuali de marcă: https://petitieonli ne.net/petitie/42606146 și https://www.petitieonline.com/nu modificați denumirea  liceului  tehnologic  mircea vulcnescu (la acestea se adauga si cele stranse de Petitia academicianului Nicolae Breban – Nota Red.).
Schimbarea denumirii liceului ar crea mari probleme și în ceea ce privește prezentarea ofertei educaționale viitorilor noștri elevi, ducând în anonimat un liceu care în zona de sud a Bucureștiului și în localitățile învecinate a dobândit un renume pentru învățământul economic. Astfel, munca de 25 de ani a cadrelor didactice, de câștigare a încreder ii elevilor și părinților, ar fi zădărnicită printr-o decizie al căreisens noi nu îl vedem.
Totodată ne permitem să atragem atenția că această decizie nefericită alimentează la nivelul societății sentimente și atitudini legate de antisemitism și xenofobie.
Astfel, pentru motivele arătate mai sus, vă rugăm să respingeți hotărârea de modificare a denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, demonstrând că rolul instituțiilor statului corespunde intereselor de formare a tinerei generații.
sursa: ActiveNews
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php