Ce face acest preot militar în biserică a impresionat România. Imagini inedite dintr-o altfel de comunitate

0 585

35 de elevi învaţă română într-o biserică de lemn din Focşani, nu pentru că nu au unde studia, ci pentru că aici beneficiază de meditaţii gratuite pentru examenul de Bacalaureat. Autorul acestei acţiuni este un preot militar, care a participat la patru misiuni în teatre de operaţii externe – Kosovo, Irak şi Afganistan. El a pus la dispoziţia elevilor şi a cinci profesori voluntari biserica de lemn în care slujeşte, pentru al doilea an consecutiv.

Preotului militar Ionel Vrînceanu i-a venit ideea de a organiza meditaţii gratuite pentru o parte dintre elevii de clasa a XII-a după ce a văzut rezultatele de acum doi ani de la examenul de maturitate. „Văzând rezultatele, am spus că trebuie să facem ceva. Noi am vrut ca ceea ce facem să fie mai discret. Nu este nimic spectaculos, e ceva normal. Prima dată am cooptat copii de la casele de copii din Focşani şi din familiile fără posbilităţi materiale. Important este ca aceşti elevi să şi dorească să înveţe. Sunt unii de la care nu prea ai ce scoate din ei”, afirmă el, contactat de gândul.

 În acest proiect este ajutat de Mihaela Tătaru, contabil la unul dintre liceele din Focşani.

„La început credeam că nu o să găsim nici profesori, nici elevi, pentru că lumea este refractară, dar nu din răutate, de multe ori din cauza lipsei timpului. Însă, spre bucuria mea, toate persoanele pe care le-am contactat şi rugat să mă ajute în acest proiect au acordat sprijin”, afirmă ea.

Satisfacţiile au venit şi pentru preot şi pentru profesori. Un număr de 19 tineri dintre cei 25 care şi-au suplimentat anul trecut cunoştinţele în biserica de lemn au luat Bacalaureatul, iar 14 dintre ei au intrat la facultate. “Ceilalţi şase nu aveau şanse. La facultate, avem o fetiţă care este la Academia de Poliţie. Doamnele, pe care i-au văzut că sunt foarte silitori, i-au mai pregătit şi separat fără un sfanţ. Sunt elevi care ar fi vrut să înveţe, au sclipiri, dar nu îi ajută nimeni. La clasă ora este mică”, consideră preotul Ionel Vrînceanu.

„Avem un băiat de la Casa de Copii care ne-a luat 10 la BAC la matematică. Este în Bucureşti la aeronautică, la spaţială sau aşa ceva. Când ne sună şi ne mulţumesc, simţim că am realizat ceva”, adaugă el cu emoţie în glas.

O altă mândrie a grupelor de meditaţii de la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanu”, din incinta Unităţii Militare 282 Mecanizată „Unirea Principatelor” – Focşani,  o reprezintă o tânără care a fost acceptată la o universitate din Marea Britanie, la Bristol.

„Am avut elevi care într-un an- doi de curs nu au ieşit la tablă. Însă  aici, doamna de matematică îi scoate pe rând pe fiecare şi le explică. Unii au fost luaţi de la zero şi au avut rezultate deosebite. Nici părinţii şi nici profesorii nu se aşteptau la asta”, mai spune preotul militar.

Copiii fără posibilităţi materiale care au venit anul trecut la meditaţii în biserica unităţii militare din Focşani au avut parte şi de mici surprize din partea preotului şi a profesorilor. Una dintre ele a constat într-o excursie de o săptămână la mânăstirile din Neamţ.

Icoanele îi inspiră pe elevi

Mulţumit de rezultatele obţinute anul trecut, preotul Ionel Vrînceanu, în vârstă de 47 de ani, a prins curaj să continue proiectul. Astfel că, de anul trecut din noiembrie, a pus din nou la dispoziţia elevilor şi a cinci profesori mica bisericuţă din lemn, pentru meditaţii zilnice la română, matematică, istorie, geografie şi biologie.

În grupa din acest an, sunt şi foşti elevi din anul trecut care nu au reuşit la examenul de Bacalaureat. Meditaţiile se desfăşoară pe parcursul a cel puţin două ore, de luni până vineri, cu pauză marţi.
Părintele Ionel Vrînceanu a vrut să le găsească elevilor un spaţiu mai adecvat învăţăturii, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani, însă majoritatea acestora au refuzat ferm, susţinând că se simt mult mai bine în biserica de lemn ce a fost construită în anul 2002 în stil maramureşean.  „Învaţă altfel, probabil datorită icoanelor”, crede Ionel Vrînceanu,  primul preot din România care a  plecat în misiuni în teatrele de operaţiuni din străinătate.

În aceste condiţii, preotul a dotat biserica cu două table noi, de 400 de lei, moderne, pe care le-a cumpărat de pe internet, „cu sprijinul unui sponsor”. „Tablele sunt necesare la orele de matematică. Am avut una împrumutată de la garnizoană. Dar astea noi sunt mult mai bune şi ajung pentru toţi. Doamna de matematică e mulţumită de ele”. Totodată, el a cumpărat şi scaune rabatabile, pe care le foloseşte şi la slujbe, şi mese care se extind, astfel încât toţi elevii din acest an care „vin să înveţe pentru BAC” să aibă loc.

„I-am conştientizat de la început că este foarte important să acorde atenţie BAC-ului. Că e păcat ca părinţii lor să se chinuie pentru ei timp de patru ani de zile. Am zis să le facem un orizont, un viitor. Noi avem şi o fundaţie şi, în măsura posibilităţilor, să îi ajutăm în viitor cu bani. Este greu”, mai spune preotul.

La rândul ei, Mihaela Tătaru a afirmat, pentru gândul, că în condiţiile în care grupa de meditaţii din acest an, cu efectiv mărit la română, se va dovedi a fi interesată de învăţătură, va găsi o soluţie pentru pregătirea tuturor pentru examenul de Bacalaureat. „În acest moment există o zi liberă de meditaţii, marţea. Luni se face matematică, miercuri istorie, joi română, vineri biologie. Geografie încă nu am început. Dacă va fi cazul vom împărţi copiii la română în două grupe şi vom face în două zile pentru a-i ajuta pe toţi, pentru a le acorda fiecăruia câte o şansă. Trebuie, însă, să dovedească că ei merită acest lucru. Îmi este milă, dacă mai vine un elev, nu poţi să îi spui poftim ieşi afară”.

Unii dintre elevii care vin la meditaţii nu sunt din Focşani, astfel că efortul lor este considerabil. „Vin dimineaţa şi mai pleacă seara, însă rămân pentru aceste ore pentru că sunt încântaţi. La biologie, anul trecut, doamna profesoară putea să facă cu ei doar de la 5 la 7 seara, astfel că elevii trebuiau să rămână peste noapte în oraş”, mai spune Mihaela Tătaru.

Fost profesor de matematică: „Ce fac acum mă împlineşte”

La început, o parte dintre tinerii care veneau la meditaţii nu erau încântaţi să arate acest lucru. „Anul trecut nu voiau să fie văzuţi, le era jenă că o să râdă colegii de ei şi de faptul că învaţă într-o biserică. Le-am spus că ruşine trebuie să le fie doar dacă fură”, adaugă Mihaela Tătaru.

Florin Corodeanu este unul dintre cei care anul trecut a mers la meditaţiile de la biserică. Cu o situaţie materială nu tocmai bună, Florin este acum student Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Anul trecut, fostul elev al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani a obţinut nota 10 la examenul de Bacalaureat. „ Pentru mine având în vedere că am învăţat, meditaţiile au contat cam 30% pentru BAC-ul de la matematică. Mi-au plăcut, însă, foarte mult”, afirmă Florin Corodeanu.

La meditaţiile de anul trecut de la biserică a ajuns şi Andreea Lupu, printr-o prietenă. „Eu am făcut doar la istorie. La şcoală făceam clasicul model teoretic de învăţare şi la aceste meditaţii puteam să dezbatem probleme, să înţelegem exact ce s-a întâmplat. A fost ca o aprofundare. Mediul a contribuit foarte mult la concentrarea noastră. Dacă la şcoală aveam tentaţia de a mai vorbi de a mai face şi alte lucruri, acolo chiar eram serioşi. Era o linişte care ne intra până în suflet”, spune ea. Cu media de 9,10 pe care a obţinut-o la Bacalaureat, ea a intrat la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA.

În acest an şcolar, Ioana Neagu, o tânără care îşi doreşte să ia Bacalaureatul şi să se pregătească apoi pentru a deveni educatoare, a aflat de proiectul preotului Ionel Vrînceanu de la diriginta ei.

„De când le-am început mi-am făcut şi câţiva prieteni, plus că facem o echipă pentru că avem acelaş ţel. Toţi vrem să luăm BAC-ul şi ne ajutăm unii pe alţii. Faptul că suntem, înconjuraţi de icoane parcă ne dă putere. Aştept cu nerăbdare să vină zilele de meditaţii, parcă primesc un cadou completat şi de bucuria întâlniri cu colegii”, mai spune Ioana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”.

Ajutorul oferit Ioanei şi tuturor celorlalţi elevi veniţi la biserică să înveţe reprezintă pentru Gherghina Felea, profesor de matematică, ieşită la pensie de mai mulţi ani, o mare bucurie. „Eu iubesc foarte mult matematica şi tot ce am făcut până acum a fost din pasiune şi la şcoală şi peste tot. Mai mult, întotdeauna la şcoală am făcut multe, multe ore suplimentare. Aşa că ce fac acum mă împlineşte”, a afirmat Ghergina Felea, pentru gândul, adăugând că speră că şi în acest an va obţine rezultate bune cu elevii.

„Eu felicit şi profesorii lor. Noi completăm ceea ce fac ei la şcoală pentru că acolo sunt puţine ore şi profesorii oricât de bine intenţionaţi sunt nu au timpul necesar”, adaugă meditatoarea, a cărei şedinţă de predare durează cel puţin două ore şi jumătate.

La 47 de ani, Ionel Vrînceanu,  primul preot din România care a plecat în teatrele de operaţiuni militare din străinătate – are cinci misiuni la activ, una în Kosovo, două în Irak şi două în Afganistan, speră ca proiectul său să fie preluat şi de alţi.

via Gândul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php